Kňazský futsalový turnaj Európy

Košice, 24. február (TSKE) Říčany u Prahy v Českej Republike sa  17.  - 21. februára stali dejiskom XIV. Majstrovstiev Európy kňazov vo futsale. Rozlosovaním sa Slovensko dostalo do A skupiny, kde jeho súpermi boli Chorvátsko, Srbsko, Albánsko a Bielorusko. Po troch víťazstvách a jednej prehre slovenská reprezentácia ako víťaz A skupiny narazila vo štvrťfinále na Rumunsko, nad ktorým zvíťazila 4:1 a po tretíkrát v histórií účinkovania na majstrovstvách sa posunula do boja o medaily.

V semifinále slovesnkých kňazov čakal sedemnásobný víťaz ME kňazov - Poľsko. Po bezgólovej remíze, ale napínavom zápase prišli na rad pokutové kopy. V nich nakoniec zvíťazilo družstvo niekoľkonásobného majstra 3:2. V boji o tretie miesto slovenská reprezentácia prehrala nešťastným vlastným gólom a tak v celkom umiestnení jej patrí 4. miesto. Vo finále Poľsko rovnako na pokutové kopy zvíťazilo nad družstvom Bosny a Hercegoviny.

Súčasťou ME je zjednotenie kňazov pri spoločnom eucharistickom slávení. Tak aj program celých majstrovstiev sa začal 17. februára úvodnou svätou omšou v Chráme sv. Ľudmily vo Vinohradoch.

V prvý hrací deň 18. februára bola svätá omša v dejisku základných bojov v skupinách v Říčanech u Prahy a slávil ju Mons. Charles Daniel Balvo, apoštolský nuncius v Českej Republike. Účastníci turnaja navštívili aj baziliku a kláštor na Strahove a zavŕšením duchovného programu bola slávnostná bohoslužba s kardinálom Dominikom Dukom v Katedrále sv. Víta.

Pozvanie na budúcoročné ME kňazov v závere turnaja adresovalo všetkým reprezentáciám Rumunsko, ktoré na seba vzalo úlohu hostiteľskej  krajiny pri usporiadaní XV. Ročníka Mastrovstiev Európy kňazov vo futsale v roku 2021.

Prvá myšlienka zjednotiť kňazov aj okolo futbalu sa zrodila v roku 2003 v Rakúsku, kde na pozvanie zareagovalo prvých osem kňazských družstiev z celej Európy. Odvtedy sa celkový počet rozrástol na 18 tímov.  Spočiatku sa ME konali každé dva roky, ale od roku 2011 sa konajú už každý rok.  Slovensko sa týchto Majstrovstiev zúčastňuje od roku 2009, kde v Portugalsku  prvýkrát reprezentovali kňazi aj našu  krajinu.  Najväčším úspechom bolo v roku 2013 v Slovinsku a v roku 2018 Taliansku, kde sme obsadili  3. miesto. Slovenskú reprezentáciu tvoria kňazi oboch obradov z troch biskupstiev (Košickej eparchie, Košickej arcidiecézy a Prešovskej archieparchie) pod vedením kapitána Petra Paľovčíka. Trénerom nášho tímu je Ján Smoľak,  ktorý je zároveň aj aktívnym hráčom IV. ligy.

TSKE informoval Karol Knap.
Foto: Ján Smoľák

Záznam zápasov si je možné pozrieť:

https://www.facebook.com/watchparty/798077430696838/?entry_source=USER_TIMELINE