Klokočovská ikona navštívi gréckokatolícke farnosti v USA

Košice, 20. jún (TSKE) Gréckokatolícki veriaci z Eparchie Parma (Ohio, USA) budú mať možnosť uctiť si kópiu slziacej ikony Panny Márie z Klokočova. Tá bude putovať po farnostiach dekanátu Ohio v čase od 20. júna do 23.augusta pri príležitosti 350. výročia zázračného slzenia ikony.

Vernú kópiu zázračnej ikony daroval vladyka Milan Chautur, CSsR košický eparchiálny biskup v roku 2018 vladykovi Milanovi Lachovi, SJ parmskému eparchovi počas púte gréckokatolíckych veriacich z USA po strednej Európe. Odovzdanie tohoto daru malo symbolizovať spoločenstvo a lásku medzi obidvoma eparchiami.

Zázračná ikona Božej matky z Klokočova je historicky prvá slziaca ikona z troch zázračných ikon na území Mukačevskej eparchie. Táto ikona slzila v roku 1670 v malej dedinke Klokočov pri Michalovciach. Takýmto spôsobom ukázala Bohorodička svoju ochranu ľudu Zemplína, ktorý bol sužovaný vojnou. Chrám v Klokočove, kde môžeme nájsť kópiu ikony je významným pútnickým miestom pre gréckokatolíkov. V súčasnosti Košická eparchia pracuje na výstavbe pútnického domu.

TSKE

foto: facebook eparchie Parma