Moskovský patriarchát: Vytvorme alianciu proti prenasledovaniu kresťanov v Afrike

Košice 31. december (TSKE) 29. decembra priniesla nemecká stránka vatikánskeho rozhlasu veľmi zaujímavý článok. Moskovský patriarchát podľa nej navrhuje založenie medzicirkevnej „Aliancie na obranu prenasledovaných kresťanov v Afrike.“ Podporu „trpiacich bratov a sestier vníma ruská pravoslávna cirkev ako svoju „historickú úlohu.“ Tak sa vyjadril metropolita Hilarion Alfejev vedúci oddelenia zahraničných vzťahov Moskovského patriarchátu počas online konferencie, organizovanej Ruskou pravoslávnou cirkvou a Ruským združením na ochranu náboženskej slobody. Na konferencii vystúpili aj zástupcovia Rímskokatolíckej cirkvi, moslimov i evanjelikov.

Poda metropolitu Hilariona samotný patriarcha Kyril I. poukazuje na to, že Afrika sa čoraz viac stáva epicentrom útoku na kresťanov. Podľa neho to môže súvisieť aj s tým, že Afrika je momentálne oblasťou, kde kresťanstvo rastie najviac na svete. Pred rokom v novmebri poukázal patriarcha Kyril na to, že kresťania v Nigérii čelia “genocide.” Vtedy vyzval náboženských vodcov sveta na zvýšenie hlasu na obranu kresťanov v Nigérii. Vo východnej afrike zas teroristická organizácia „Al-Šabáb“ zasahovala aj v Keni, pripomenul metropolitan Hilarion. Ich preferovanou taktikou sú prepady autobusov. Teroristi oddelia kresťanov od ostatných cestujúcich a zabijú ich. Hoci bol „Islamský štát” na blízkom Východe porazený, v Afrike si vytvoril novú mocenskú základňu cez svoje napojenie sa na „Al-Šabáb“ a nigerjskú skupinu „Boko Haram“. Len nedávno došlo k útokom na kresťanské obyvateľstvo Mozambiku a Konga.

Metropolita sa zmienil aj o ťažkej situácii v Alžírsku a Etiópii. V Alžírsku je kresťanským komunitám odmietaná registrácia, zatiaľčo náboženskí predstavitelia sa dostávajú do hľadáčika tajných služieb. Aj Etiópia sa stala živnou pôdou pre prenasledovanie kresťanov. Na pozadí politickej krízy, trvajúcej od polovice roka 2019, dochádza k tomu, že Etiópska pravoslávna cirkev a jej veriaci sú vystavovaní cieleným útokom. Stovky kresťanov zomreli pri masakroch a tisíce sú vysidľované zo svojej domoviny.

Cieľom konferencie bolo konsolidovať úsilie kresťanských cirkví a organizácii pri podpore afrických kresťanov. Ide nielen o výmenu informácii, ale hlavne o to, aby sa hlas afrických kresťanov stal lepšie počuteľným pre medzinárodnú verejnosť.

Zamýšľaná medzicirkevná „Aliancia na obranu prenasledovaných kresťanov v Afrike“ musí spolupracovať aj na posilnen spoločných iniciatív pre Afriku. Hilarion pripomenul, aby sa tieto iniciatívy konali v spolupráci s miesntymi cirkvami a organizáciami. Nemožno podľa neho „chcieť pomáhať týmto kresťanom a pritom ignorovať ich hlas.“

Účastníkov konferencie pozdravil aj koptský pravoslávny patriarcha Tawadros II. Počas pandémie sa situácia kresťanov v Afrike podľa neho zhoršila.

TSKE informoval Daniel Černý

Foto: Rádio Vatikán

 Pôvodný nemecký článok: https://www.vaticannews.va/de/welt/news/2020-12/russland-kirche-religionsfreiheit-christenverfolgung-afrika.html