Chrám v Pittsburghu evakuovaný políciou

Košice, 17. september (TSKE) Ako smutná a podivná ostane v pamäti gréckokatolíkov chrámu sv. Jána Zlatoústeho v Pittsburghu minulá nedeľa, 12. septembra . Tento chrám v časti Greenfield - nazývanej našimi ľuďmi ako „Ruska dolina,“ musel byť evakuovaný políciou. Tá dostala v súvislosti s týmto chrámom výhražný telefonát.

Telefonát bol políciou prijatý okolo 11:15 a neznámy telefonujúci v ňom povedal, že ublíži ľuďom zhromaždeným v chráme, ako aj sebe, a že má viacero strelných zbraní. Polícia uzavrela okolie chrámu, približne 30 ľudí bezpečne evakuovala a následne chrám prehľadala.

Identita volajúceho je neznáma, ale keďže v ten istý deň podobný telefonát dostal aj chrám v časti North Side, na vyšetrovaní spolupracuje aj FBI.

Ako sa vyjadril duchovný otec Miron Keruľ-Kmec ml., rodák zo Slovenska, hlavné je, že nikto z farníkov nebol zranený. I tak je to však veľmi smutná udalosť.

Za zmienku ako kuriozita stojí, že tento chrám s nádherným ikonostasom (ktorý bol kompletne vymenený v 90. rokoch) bol aj chrámom, do ktorého ako dieťa chodil zakladateľ pop-artu Andy Warhol.

Otcovi Mironovi ml., ako aj jeho farníkom prajeme do budúcna mnoho Božích milostí a pokoja, tak potrebného v dnešnej dobe.

TSKE informoval Daniel Černý

Foto: Miron Keruľ-Kmec ml., St. John Chrysostom Byzantine Catholic Church