Zástupca Vatikánu odovzdal na slovensko-ukrajinskej hranici prejavy solidarity pápeža Františka

Košice, 26. február (TSKE) Od 26. do 28. februára je na návšteve Slovenska a Košickej eparchie arcibiskup Giorgio Demetrio Gallaro, sekretár Kongregácie pre Východné cirkvi v Ríme. Toto vatikánske dikastérium má v kompetencii všetky záležitosti týkajúce sa katolíkov rôznych východných obradov. Nakoľko veľká časť Ukrajincov, ktorí v týchto dňoch prechádzajú cez slovensko-ukrajinskú hranicu ďalej do Európy sa hlási k gréckokatolíckej cirkvi, rozhodol sa arcibiskup Gallaro zavítať aj na hraničný priechod do Vyšného Nemeckého.

V sprievode arcibiskupa Cyrila Vasiľa SJ, ktorého práve arcibiskup Gallaro nahradil v úrade sekretára východnej kongregácie, si pozrel priestory farského úradu, obecného úradu ako aj miesta prvého kontaktu priamo na hranici.

Počas tlačovej konferencie priamo na hraničnej čiare sa vyjadril: “prišiel som vyjadriť solidaritu a podporu Svätého Otca Františka a celej Katolíckej cirkvi s trpiacim ľuďom Ukrajiny.” Zároveň poďakoval celej Katolíckej cirkvi na Slovensku na čele s jej biskupmi za pomoc, ktorú organizuje v týchto dňoch pre utečencov z Ukrajiny.

Jeho príhovor a poďakovanie Slovákom je publikované na facebookovej stránke „Košická eparchia.“

TSKE

Foto: TSKE