Arcibiskup Vasiľ na stretnutí iniciatívy Holy Land Coordination v Jordánsku

Košice, 16. január (TSKE) Každoročné stretnutie iniciatívy Holy Land Coordination sa začalo v sobotu 14. januára v Jordánsku. Biskupi z 11 krajín budú spoločne až do 19. januára uvažovať ako pomôcť kresťanom na Blízkom Východe. Slovensko na stretnutí reprezentuje vladyka Cyril Vasiľ SJ, arcibiskup - košický eparchiálny biskup. Každoročná púť je dôležitým aspektom práce tejto iniciatívy.

Okrem návštev farností rôznych katolíckych spoločenstiev v Jordánsku sa biskupi stretnú s kresťanskými utečencami z Iraku a Sýrie, ktorí v posledných rokoch hľadali útočisko v krajine. Týmto komunitám pomáha miestna cirkev a biskupi sa vrátia k niektorým projektom, ktoré už predtým navštívili, aby potvrdili podporu univerzálnej cirkvi. Biskupi sa stretnú aj s diplomatmi a poslancami, aby diskutovali o širšom vývoji vo Svätej zemi. Jordánsko zohráva dôležitú úlohu vrátane prijatia viac ako dvoch miliónov palestínskych utečencov a starostlivosti o sväté miesta v Jeruzaleme. Miestni katolícki biskupi nedávno vyzvali k úsiliu o riešenie rastúceho násilia a politickej nestability v regióne, čo tento týždeň zdôraznil aj pápež František vo svojom prejave k diplomatickému zboru.

Počas svojho programu budú biskupi sláviť svätú omšu na mieste krstu Pána a skúmať, ako môžu pútnici z ich krajín čo najlepšie pokračovať v podpore miestnych kresťanských spoločenstiev.

Biskupská konferencia Anglicka a Walesu už od roku 1998 organizuje podobné stretnutia na podporu cirkvi vo Svätej zemi.

TSKE a https://www.cbcew.org.uk/

Foto: cbcew.org.ua