Arcibiskup Vasiľ sa v Prahe zúčastnil na konferencii o antropológii a manželstve

Košice, 5. december (TSKE) V dňoch 1.-2. decembra sa v Prahe uskutočnila konferencia na tému Spoločenské vedy a katolícka sociálna náuka o manželstve a sexualite. Slovensko na tejto konferencii zastupoval arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, predseda Rady pre rodinu KBS. Konferencia sa koncentrovala na  intelektuálne, teologické,  a pedagogické témy, počínajúc úpadkom prirodzeného manželstva cez nové spôsoby spolužitia osôb rovnakého pohlavia, či nové antropologické názory na človeka až po hľadanie nových nástrojov na posilnenie katolíckeho manželstva.

Konferenciu zorganizovala Texaská univerzita so sídlom v Autine pod vedením prof. Marka Regnerusa, prezidenta Inštitútu pre štúdium rodiny a kultúry. Okrem prof. Regnerusa vystúpili na konferencii s prednáškami prof. Robert Gahl a Dr. Catherine Pakaluk z USA a kardinál George Pell z Austrálie.

Konferencia bola prioritne organizovaná pre reprezentantov cirkví strednej a východnej Európy. Českú cirkev zastupoval pražský arcibiskup Ján Graubner a kardinál Dominik Duka, z Chorvátska prišiel záhrebský arcibiskup a kardinál Josip Bozanic, Slovinsko zastupoval arcibiskup Ľubľany Mons. Stanislav Zore O.F.M. Severovýchod Európy zastupovali arcibiskup litovského Kaunasu Mons. Kęstutis Kėvalas a arcibiskup lotyšskej Rigy Mons. Zbigņevs Stankevičs.  Ukrajinu reprezentoval otec Olexander Kuhta z diecézy Kamenec Podolský.

Arcibiskup Cyril Vasiľ SJ v závere skonštatoval, že výsledky tejto konferencie môžu pomôcť k lepšiemu pochopeniu problematiky manželstva vo svetle učenia Katolíckej cirkvi. Celé vyjadrenie vladyku Cyrila Vasiľa SJ si môžete pozrieť tu:  watch?v=v7EyEapp_tQ

TSKE

Foto: TSKE