Vianočná „modlitba“ v Humennom

Košice, 16. január (TSKE) Spolok sv. Cyrila a Metoda so sídlom v Michalovciach organizuje v spolupráci s gréckokatolíckymi farnosťami, resp. miestnymi samosprávami, od roku 2007 regionálne prehliadky vianočného folklóru pod názvom „Christos raždajetsja!“ Tie sa uskutočňujú spravidla počas vianočného obdobia. Výnimkou bol nedávny 14. ročník, ktorý sa po dvoch „kovidových“ pauzách z technických príčin uskutočnil v náhradnom termíne 15. januára 2023 v Humennom.
Spoloorganizátorom bola Gréckokatolícka cirkev – Farnosť sv. apoštolov Petra a Pavla na sídlisku Pod Sokolejom. Je to prvýkrát v doterajšej histórii, čo sa toto podujatie uskutočnilo na území Humenského vikariátu, resp. Prešovskej archieparchie vôbec. Pozvanie na štrnásty ročník prijali dve folklórne skupiny a jeden detský zbor. V úvode sa k prítomným v zaplnenom Chráme sv. apoštolov Petra a Pavla prihovoril predseda Spolku o. Michal Hospodár, ktorý poukázal na to, že hoci je už po Vianociach, narodenie malého Ježiška máme prežívať po celý rok. Prítomným sa ako prvá predstavila Ženská folklórna skupina Radosť z Nacinej Vsi (organizačnou vedúcou je Ľudmila Stuľáková) s akordeonistom Miroslavom Poľakom, po nej vystúpila ženská zložka Folklórnej skupiny Moravančan z Moravian (vedúcou je Monika Lašíková) s „náhradným“ akordeonistom Jánom Onderom. Svojím vystúpením – pestrým výberom kolied i duchovných piesní – vytvorili v chráme radostnú atmosféru. O posledné vystúpenie sa postarali členovia Detského speváckeho zboru Cherubín, ktorý pôsobí pri trebišovskej farnosti. Pod vedením sestry Pavly si pripravili pásmo o narodení Ježiška a množstvo duchovných piesní. Keďže všetci účinkujúci vložili do vystúpení celé svoje srdce, táto prehliadka folklóru vyznela skôr ako modlitba.
Na záver podujatia, ktoré moderovala Eva Hospodárová, sa k prítomným opäť prihovoril o. M. Hospodár. Na znak vďaky za krásne prežité duchovné popoludnie odovzdal účinkujúcim a správcovi miestnej farnosti o. Jánovi Frandoferovi ďakovné listy. Po spoločnom zaspievaní známej piesne Tichá noc, svätá noc... nasledovalo agapé vo farskej budove.

TSKE informoval Ján Poprik

Foto: Ján Poprik