Arcibiskup Cyril Vasiľ reprezentoval Slovensko na stretnutí iniciatívy “HOLY LAND COORDINATION” v Jordánsku

Košice, 18. január (TSKE) Holy Land Coordination - Koordinácia pre Svätú zem je aktivita, ktorá vznikla v roku 1990 na žiadosť Svätej Stolice a ktorú zastrešuje biskupská konferencia Anglicka a Walesu. Od roku 2000 sa v rámci tejto iniciatívy koná každoročná púť do Svätej  zeme na ktorej sa zúčastňujú nielen reprezentanti tejto biskupskej konferencie, ale na ktorú sú pozývaní aj zástupcovia iných biskupských konferencií a medzinárodných cirkevných inštitúcií. Púť sa koná každoročne v januári od roku 2000 s cieľom podporiť kresťanské spoločenstvá Svätej zeme, ktoré zažívajú politické a sociálno-ekonomické ťažkosti života v regióne.

Táto cirkevná koordinácia sa zvyčajne zhŕňa pod skratku troch “P”: Prayer, Pilgrimage, Persuasion - teda Modlitba, Putovanie, Presviedčanie. 

Cieľom iniciatívy je vyjadrenie solidarity kresťanom Svätej zeme, ich ubezpečenie o tom, že Katolícka cirkev vo svete citlivo vníma ich problémy a snaží sa im pomáhať a že v tejto oblasti chce využiť aj svoje medzinárodné  kontakty aj v civilnej sfére.

Tohto roku sa výročnej púte, ktorá prebehla od 14. do 19. januára a ktorej cieľom bolo Jordánskeho kráľovstvo, zúčastnila delegácia biskupov z jedenástich krajín Európy a Severnej Ameriky. Jej súčasťou boli biskupi z Anglicka, Škótska, Írska, Spojených štátov amerických, Kanady, Francúzska, Španielska, Talianska, Nemecka a Islandu spolu so zástupcami Rady biskupských konferencií Európy. (CCEE), Rádu Božieho hrobu, Anglikánskej cirkvi a niekoľkých medzinárodných cirkevných organizácií.

Prvý krát sa na tejto aktivite zúčastnil aj zástupca Konferencie biskupov Slovenska, ktorým bol vladyka Cyril Vasiľ SJ, arcibiskup-košický eparchiálny biskup.

Vedúcim skupiny bol tento rok biskup Nicholas Hudson, pomocný biskup z Westminsteru a člen Katolíckej biskupskej konferencie Anglicka a Walesu (CBCEW), ktorá je poverená organizáciou každoročného podujatia.

Témou návštevy bolo: „Úloha a význam kresťanskej komunity v Jordánsku“.

Biskupi odštartovali púť v nedeľu 15. januára slávením svätej omše vo viacerých farnostiach v Ammáne a okolitých mestách Irbid, Ajloun, Jubehia, Fuheis e Sweifieh, kde sa potom stretli s miestnymi cirkevnými spoločenstvami. Arcibiskup Cyril Vasiľ slávil liturgiu v gréckokatolíckej katedrále v Ammáne za prítomnosti miestneho  biskupa  vladyku Jozefa Gebaru.

Počas stretnutí si vypočuli ich príbehy a obavy z mnohých problémov, ktorým čelia kresťania v Jordánsku, vrátane ekonomickej krízy, pretrvávajúceho politického napätia v regióne, strachu z islamského fundamentalizmu a úbytku kresťanskej populácie.

Kresťania v krajine v súčasnosti tvoria asi 2 percentá populácie, pričom 92 percent sú sunnitskí moslimovia. V posledných rokoch krajina zaznamenala rastúci prílev kresťanských utečencov z Iraku a Sýrie.

Hoci Jordánsko má tradíciu pokojného náboženského spolunažívania a kresťania sa tešia zo slobody, politická situácia v susednej Sýrii, Libanone, Iraku, Palestíne a Izraeli a ekonomické ťažkosti v posledných rokoch zaťažili politickú stabilitu Jordánskeho kráľovstva, čo spôsobilo, že stále viac jordánskych kresťanov, najmä mladých ľudí, emigrovalo.

Súčasťou návštevy bolo aj informovanie sa o cirkevných školách v regióne. Katolícke školy v Jordánsku prikladajú veľký význam výchove mladých ľudí k dialógu a tolerancii, aby sa zabránilo presadzovaniu náboženského extrémizmu v krajine a zachovala sa jej pluralitná sociálna štruktúra.

Medzi ďalšie podujatia naplánované počas návštevy HLC patrilo stretnutia s jordánskou Charitou a s mladými ľuďmi a kresťanskými utečencami z Iraku a Sýrie, ktorým miestna cirkev pomáha prostredníctvom niekoľkých programov podporovaných cirkvou. Pri návšteve Centra Panny Márie Pokoja sa mohli účastníci delegácie oboznámiť s činnosťou miestnej cirkvi s deťmi so zdravotným postihnutím.

Rozmer púte podčiarkla návšteva hory Nebo a mesta Madaba, ale predovšetkým celodenná návšteva archeologického a cirkevného komplexu na východnom brehu rieky Jordán, na mieste Pánovho krstu. Archeologické vykopávky od konca 90. rokov minulého storočia priniesli obdivuhodné svedectvo viažuce sa na starobylú tradíciu, podľa ktorej je možné lokalizovať presnejšie miesto Pánovho krstu. V súčasnosti sa na tomto mieste buduje viacero chrámov jednotlivých kresťanských cirkví. 

Na programe bolo aj stretnutie s diplomatmi a kresťanskými členmi parlamentu, na ktorých sa diskutovalo o širšom vývoji politickej situácie vo Svätej zemi. S delegáciou sa stretol aj jeruzalemský patriarcha Pierbattista Pizzaballa a na viacerých miestach ju sprevádzal jeho vikár pre Jordánsko J.Ex. Jamal Khedr.

TSKE

Foto: Katolícka biskupská konferencia Anglicka a Walesu