Gréckokatolíci sa vracajú do Dalmácie – liturgia v chráme zničenom dvoma vojnami

Košice, 8. október (TSKE) Sobota, 3. októbra, sa niesla v chráme v obci Kričke pri Drniši (Chorvácko) vo veľkom duchu. Sviatok Ochrany Presvätej Bohorodičky oslávil vladyka – nominant Mons. Milan Stipić slávnostnou liturgiou pre miestnych veriacich. Na liturgii diakonoval aj otec diakon Ján Jakubov, rodák zo Slovenska, ktorý bol svätený tento rok v Klokočove počas odpustovej slávnosti. Liturgiu spevom skrášlil katedrálny zbor z Križevci a zbor „Kalnik“ spolu s veriacimi z celej Dalmácie.

Ako vo svojej homílii povedal otec Stipić: “... ochranu Bohorodičky potrebujeme aj dnes, nakoľko žijeme v časoch neistoty a my kresťania v takýchto výzvach môžeme vložiť všetku našu dôveru do našej matky - Presvätej Bohorodičky. Naša nebeská matka neopustí svojich ľudí v najťažších chvíľach. My kresťania sme v dnešnom svete tí, ktorí môžu ukázať, aké je to žiť vierou. Ukazujeme Krista svetu tým, ako pristupujeme k problémom, tým, ako pristupujeme k situáciám, v ktorých sa svet nachádza. Kresťanský prístup a mentalita môžu prispieť ku kvalite riešenia problémov vo svete. Ten, kto si nectí Boha a život, bude myslieť jedným smerom. Ten, kto má vieru a dôveru v Boha, zmení svojím spôsobom života svet. Kresťania sú povolaní k zmene sveta láskou“ 

Miestny chrám bol postavený v 19. storočí ako trojloďová klasicistická stavba s dvoma zvonicami. Bol zničený počas bojov druhej svetovej vojny a aj počas občianskej vojny na Balkáne v deväťdesiatych rokoch. Dnes prebieha jeho rekonštrukcia. Víziou miestnej cirkvi je, aby tu v budúcnosti bol funkčný gréckokatolícky kláštor. Po liturgii nasledovalo požehnanie novej cesty ku chrámu.

Posledné roky priniesli nebývalú obnovu gréckokatolíckeho života na území bývalého dalmatínskeho vikariátu. Vo vikariáte kedysi boli tri aktívne farnosti v obciach Kričke, Baljci a Vrlika. Okrem toho bol kedysi v Zadare gréckokatolícky vojenský kaplán. Posledný gréckokatolícky kňaz sa však z Dalmácie vysťahoval roku 1942. Po osemdesiatich rokoch sa tak znova začína s gréckokatolíckymi liturgiami v Dalmácii. Už teraz sa každú poslednú nedeľu mesiaca slávi gréckokatolícka liturgia o 18.00 hodine v Splite v chráme Svätého Ducha. Až pominie pandemická situácia, spomeňme si pri návšteve Dalmácie, že aj tam žijú Gréckokatolíci.

TSKE informoval Daniel Černý

Foto: Križevacká eparchia