Magyarország kormánya támogatja a Kassai görögkatolikus egyházmegye 6 templomának felújítását

Kassa, május 17. (TSKE) 2021. május 11.-én, kedden, a Komáromi rómaikatolikus egyházközségi hivatalban a görögkatolikus, rómaikatolikus és református egyházak képviselői találkoztak Soltész Miklóssal, Magyarország egyház- és nemzetiségi ügyeiért felelős államtitkárával.

A magyarajkú hívekért felelős püspöki helynökök jelenlétében zajló gyűlést követő sajtótájékoztatón az államtitkár kijelentette, hogy a Magyar Templom-felújítási Programon belül a Felvidéken jelenlévő egyházak részére 1,5 miliárd forint van fenntartva, mely átszámítva nagyjából 4,2 milió euró. A támogatást összesen 100 templom kapja meg: 68 rómaikatolikus, 6 görögkatolikus, 25 református és 1 komáromi zsinagóga.

A magyar kormány különösen támogatja a komáromi Szent András-bazilika freskóinak felújítását, melyre 1 millió eurót tart fenn.

Soltész Miklós beszédében kifejtette annak fontosságát, hogy az egy helyen élő nemzetek együttesen erősítsék egymást ebben a nehéz időben, és keresztény szeretettel valamint emberi hozzáállással megpróbálják helyrehozni, ami a múltban elválasztotta őket. Szükségszerű, hogy ezen nemzetek támogassák egymást a nyugati nyomás iránt való ellenállásnak, mely gyakran támadja a keresztény, morális és családi értékeket országainkban.

„Az a történelmi tapasztalatunk, hogyha a kereszténységet, a kultúrát és a nyelvet meg akarjuk őrizni, akkor ezt a térséget ilyennek kell megtartani. Ezért is tartjuk fontosnak az egyházak szerepét, akik értéket mentenek, kultúrát adnak tovább és a hiten keresztül az embert megtartják embernek” – nyomatékosította.

Az államtitkár szerint ez a támogatás nem csak a magyaroknak szolgáll, de az adott területen élő többségi nemzetnek is. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy fontos kérdés a gazdaság újraindítása is. Az, ami a magyarajkú hívek számára fog szolgálni, a felújítás alkalmával munkalehetőséget kínál a szlovák cégek és dolgozók számára.

A Kassai görögkatolikus egyházmegyét a találkozón Bohács Béla atya, a magyarajkú hívek számára kinevezett püspöki helynök, valamint Vaszily József atya, királyhelmeci parochus, a Magyar esperesi kerület esperese képviselte. Az összesen 175 640 euró a következő egyházközségek közöt kerül felosztásra: Dobra, Nagykapos, Nagyszelmenc, Perbenik, Szeszta és Zemplén. Az anyagi támogatás értéke 5 000 és 42 000 euró között mozog egy templomra. A támogatás elsősorban a templomok külső felújítását hivatott fedezni, és a közeljövőben érkezik meg, hogy nyáron megkezdődhessenek a munkálatok.

A TKKE-t értesítette: Bohács Béla

Fordította: Dévald Dániel

Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma