Odpustová slávnosť spojená s posvätením interiéru chrámu v Trnave pri Laborci

Košice 1. jún (TSKE) 30. máj sa zapíše do histórie farnosti Trnava pri Laborci ako pamätný deň. Vo farnosti sa slávila odpustová slávnosť k sviatku Zoslania Svätého Ducha. Archierejskú svätú liturgiu slávil administrátor Košickej eparchie arcibiskupa Cyril Vasiľ SJ, pre ktorého to bola zároveň prvá pastoračná návšteva v tejto farnosti. Pri tejto príležitosti bol posvätený kompletne obnovený interiér chrámu. Zrekonštruovali sa tiež lavice a zastavenia krížovej cesty.

Vladyka Cyril vo svojej homílii zdôraznil, že tak ako chrám potrebuje údržbu a znovu obnovovanie, aj každý kresťan sa sviatosťami znovu a znovu stáva chrámom Svätého Ducha. Od chvíle krstu a myropomazania je človek ponorený do Božej milosti. Sviatok Zoslania Svätého Ducha poukazuje na pohotovosť a schopnosť reči, preto sa kresťan nemusí báť svojím životom hovoriť o Kristovi. Slávnosť bola vzhľadom na aktuálne epidemiologické opatrenia vysielaná aj cez obrazovku v exteriéri chrámu, kde bolo zhromaždené množstvo veriacich.

Veriaci odchádzali naplnení prosbou, aby sa aj naše životy stali chrámom Svätého Ducha. V závere slávnosti vladyka Cyril poďakoval veriacim za ich obetu pri obnove chrámu.

TSKE informovala Dominika Badidová

Foto: Dominika Badidová