Americký kardinál Timothy Dolan navštívil Košice

Košice, 2. máj (TSKE) V sobotu 30. apríla navštívil mesto Košice kardinál Timothy Dolan spolu so zástupcami pápežskej organizácie CNEWA (Catholic Near East Welfare Association - Pápežská agentúra na podporu pastoračných a humanitárnych aktivít v severovýchodnej Afrike, na Blízkom Východe, vo východnej Európy a v Indii). Kardinál Dolan je arcibiskupom New Yorku a predsedom správnej rady pápežskej organizácie CNEWA. 

Delegáciu privítal v priestoroch Eparchiálneho úradu v mene arcibiskupa Cyrila Vasiľa SJ, ktorý bol v Ríme na Národnej púti, otec Vojtech Boháč, biskupský vikár a celý organizačný tím. Následne sa všetci presunuli do katedrály, kde sa kardinál stretol s ukrajinskými rodinami, o ktoré sa starajú zamestnanci eparchiálnej charity a dobrovoľníci Košickej eparchie. Po krátkej modlitbe, ktorú viedol otec Pantelejmon P. Gerbery, duchovný správca ukrajinskej misie v Košiciach, zazneli svedectvá ukrajinských matiek. Na Slovensko prišli z Kyjeva a z ďalších ukrajinských miest a našli útočisko v malom spoločenstve veriacich, ktorí ich prijali krátko potom, ako na Ukrajinu 24. februára dopadli prvé rakety.

Kardinál vyjadril osobitnú starosť o ženy a deti, ktorým chýbajú ich manželia, otcovia a bratia, ktorí zostali na Ukrajine a chránia svoje domovy a svoju krajinu.

Osobné rozhovory pokračovali aj na farskom dvore počas spoločného pohostenia.

Po stretnutí s ukrajinskou komunitou si kardinál spolu so svojím tímom prezrel historické centrum Košíc. Pred Dómom sv. Alžbety ho privítali zástupcovia Košickej arcidiecézy, ktorí mu následne predstavili tento gotický skvost Košíc.

Poslednou zastávkou americkej delegácie bola železničná stanica s jej provizórnou kaplnkou a detským kútikom a priestory a Centra pre utečencov na Červenej hviezde. Tu sa kardinál stretol aj so zástupcami Košického samosprávneho kraja a mesta Košice.

Pracovný program zakončil kardinál Dolan a jeho spolupracovníci v priestoroch Eparchiálneho úradu, kde prostredníctvom telemostu vladyka Cyril Vasiľ SJ všetkých pozdravil a odpovedal na ich otázky.

Arcibiskup Vasiľ SJ poďakoval organizácii CNEWA za prejavený záujem a podporu humanitárnych a integračných aktivít Košickej eparchie v prospech ukrajinských migrantov. CNEWA bola totiž medzi prvými organizáciami, ktoré z vlastnej iniciatívy prejavili ochotu pomôcť a ponáhľali sa podať pomocnú ruku ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine.

TSKE

Foto: TSKE a CNEWA