Az újonnan megválasztott államfő beiktatása különleges áldással kezdődött Budapesten

Kassa, május 16. (TSKE) Az újonnan megválasztott magyar köztársasági elnök, Novák Katalin beiktatása, amelyre május 14-én, szombaton került sor Budapesten, több szempontból is kivételes volt. Novák az első nő a magyar elnöki poszton, és 44 évesen Magyarország történetének legfiatalabb államfője, ugyanakkor ő a legfiatalabb államfő az Európai Unión belül is. Házas, három gyermek édesanyja.

Magyarországon az elnök maga határozza meg a beiktatási ceremónia formáját és tartalmát. Novák Katalin volt az első köztársasági elnök, aki külön egyházi istentiszteletet választott a beiktatás részeként.

Az ünnepélyes beiktatás ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a Kálvin téri református templomban 8.30-kor. Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke vezette. Igehirdetésében arról beszélt: ez az első alkalom, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok „a zsidó felekezet szombati imájától kísérve”, a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára. Ehhez szükség volt a megválasztott köztársasági elnök „bátorságára és alázatára”, és arra, hogy „újra és újra, tisztségtől, hivataltól függetlenül keresse Krisztus útját” - mondta a református püspök. Balog Zoltán azt kérte, hogy legyen ez egy új „magától értetődőség” Magyarországon, ahol az alaptörvény kimondja a magyar állam keresztény megalapozottságát, és az állam minden szervének kötelességévé teszi az ország keresztény kultúrájának védelmét.

Nagyon megható volt, amikor az elnök saját kérésére a keresztény egyházak képviselői egyenként megáldották az államfőt:

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek,
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke,
II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka,
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke,
Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita,
Arszeniosz Kardamákisz, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája,
Najla Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnöke,
Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Az ökumenikus istentisztelet után az ünnepség a Magyar Parlament Kossuth téri épülete előtt folytatódott, ahol Novák Katalint beiktatták és ünnepi beszédet mondott. Amellett, hogy elítélte Putyin agresszióját és egy szuverén állam fegyveres megszállását, azt mondta – volt családminiszterként – hogy abban akarja megerősíteni a magyarokat, amik személyes meggyőződéséből fakadnak – a kereszténységen alapuló értékekben, az élet továbbadásának támogatásában, a gyermekek szeretetben való nevelésében, a megfogant emberi élet és család védelmében, a kölcsönös tiszteletben és a gyengékről való gondoskodásban. "Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot" - mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára.

A beiktatás mindkét részén részt vett mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János leköszönt államfő.

A kassai püspökséget is az a megtiszteltetés érte, hogy képviselője a meghívott vendégek között szerepelhetett, az avatóünnepségen a magyar hívek helynöke, Bohács Béla atya képviselte.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd