V košickej katedrále oslávili sviatok narodenia jej patrónky

Košice, 12. september (TSKE) Košická katedrála Narodenia Presvätej Bohorodičky slávila počas víkendu 10. – 11. septembra eparchiálnu odpustovú slávnosť. Veriaci Košickej eparchie zblízka i zďaleka začali prichádzať na farský dvor od 15:00h na spoločnú modlitbu deviatej hodinky a malého svätenia vody, ktorú si hneď rozobrali do svojich domovov. Sláveniu archijerejskej svätej liturgie predchádzala duchovná príprava v podobe Akatistu k presvätej Bohorodičke a sviatočnej veľkej večierni s lítiou – požehnaním chleba, pšenice, vína a oleja. Hlavným slúžiteľom a kazateľom na večernej svätej liturgii bol arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, košický eparchiálny biskup. Vladyka Cyril v homílii pripomenul aj aktuálne svetové dianie, ktoré si pripomína životnú cestu zosnulej kráľovnej Alžbety. Poukázal na to, že aj všetci prítomní v katedrálnom chráme si prišli pripomenúť život inej kráľovnej, tej, ktorú budú blahoslaviť všetky pokolenia, ktorej narodenie sa slávi v týchto dňoch. Služobnica Pána, ktorá sa uponížila a stala malou, bola vyzdvihnutá ako najväčšia žena, ktorá bola prisľúbená už v knihe Genezis, ako tá, ktorá rozdrví hlavu hada. Predostrel mnohé paradoxy v živote kresťana, ktorý vníma, že je iba kúsok prachu vo vesmíre, avšak osobný Boh ho pozná po mene a vytvára s ním vzťah. Zároveň je pozvaný rozhodovať o svojom živote, v ktorom každé rozhodnutie závisí od neho, no zároveň všetko závisí od Boha a je jeho darom. Musí hľadať rovnováhu medzi pasivitou a aktivizmom.

Na záver archijerejskej svätej liturgie otec Pavol Bardzák, farár farnosti Košice – Staré mesto, pozval všetkých prítomných, aby zotrvali aj na ďalšom programe, ktorým bol mariánsky sviečkový sprievod s modlitbou posvätného ruženca. Tento sprievod vychádzal z katedrálneho chrámu smerom na Dominikánske námestie, prechádzajúc priľahlými ulicami smerom k Dómu sv. Alžbety, vracajúc sa Alžbetinou ulicou na Moyzesovu naspäť do katedrály. V tomto sprievode niesli bohoslovci putovnú ikonu Klokočovskej Bohorodičky, doprevádzanú skautami s fakľami a mnohými kňazmi a veriacimi, ktorí počas kráčania spievali mariánske piesne, zastaviac sa na piatich miestach, aby sa pomodlili po jednom desiatku ruženca. Aj takto vydávali svedectvo večerným okoloidúcim o svojej kráľovnej, z ktorých sa mnohí pristavili a viacerí aj pridali do sprievodu, modliac sa nie len za seba, ale aj za mesto Košice.

Po návrate do katedrály prítomných čakalo v priestoroch farského dvora moderované pásmo o 10. Svetovom stretnutí rodín v Ríme, ktoré sa uskutočnilo koncom júna 2022. Jeho tému „Rodinná láska: povolanie a cesta svätosti“, priblížili účastníci stretnutia, delegáti Košickej eparchie otec Jozef Matejovský s manželkou Annou i vladyka Cyril, ktorý sa ho zúčastnil ako predseda Rady pre rodiny Konferencie biskupov Slovenska. V úvode predstavili netradičnú formu stretnutia prostredníctvom delegátov v Ríme, zatiaľ čo v diecézach a eparchiách sa rodiny stretávali na miestnej úrovni so svojimi biskupmi. Taktiež poodhalili hĺbku loga svetového stretnutia, inšpirovaného udalosťou svadby v Káne Galilejskej, ktorého autorom je známy jezuitský páter Marko Ivan Rupnik, riaditeľ Centra Aletti v Ríme. Obraz odhaľuje, ako je sviatostná láska medzi mužom a ženou odrazom nerozlučiteľnej lásky a jednoty medzi Kristom a Cirkvou, ktoré sú veľkým tajomstvom. Počas tejto besedy bolo prítomným ponúknuté občerstvenie v podobe agapé, kým počúvali jednotlivé spomienky a reflexie, prípadne hosťom kládli aj vlastné otázky.

Nedeľnú časť odpustovej slávnosti otvoril Moleben k presvätej Bohorodičke, po ktorom nasledovala sviatočná utiereň, ktorá svojimi textami prítomným pomáhala vhĺbiť sa do mystiky a tajomstva Narodenia Presvätej Bohorodičky. O 10:00h odpustová slávnosť vyvrcholila archijerejskou svätou liturgiou, ktorú slávil opäť domáci vladyka, avšak v homílii sa prihovoril opát Ambróz Martin Štrbák, O. Praem., ktorý je zároveň aj riaditeľom Premonštrátskeho gymnázia v Košiciach. Tradičný ružový a romantizujúci pohľad na mariánske obrazy a pohľadnice doplnil náhľadom na historické skutočnosti a reality doby, v ktorej žila Panna Mária. Pripomenul význam Efezu, v ktorom nielen pôsobil apoštol Pavol, ale bol aj dejiskom koncilu, ktorý priznal Márii titul Theotokos – Bohorodička. Mária, ako mladé židovské dievča, prežívala problémy doby - pre svoje áno bola vystavená možnosti potupy, Jozef ju zamýšľal prepustiť. Putovala v požehnanom stave naprieč Svätou zemou stovky kilometrov. Nemocnicu a vyškolený personál, samozrejmosť dnešnej doby, vymenila za betlehemskú maštaľ. Po narodení Ježiša dostala predpoveď bolesti a utrpenia, sedem bolestí, ktoré si pripomíname v osobe Patrónky Slovenska. Treťou z nich bolo trojdňové hľadanie jej syna, niečo, s čím sa dokáže bolestivo stotožniť každý rodič, ktorý sa obáva o svoje dieťa, ak nevie, kde sa v danom momente nachádza.

Za jeho slová mu na záver liturgie poďakoval vladyka Cyril, vyjadriac vďaku za súzvuk Východu a Západu, ktorý dopĺňa vnímanie viery a kresťanského života v oboch pohľadoch, mystickom, ktorý sprevádza hlava v nebi, no i historicko-kritickom, ktorý stojí nohami pevne na zemi, zjednotiac ich v slávení a prežívaní Božích tajomstiev v nadčasovom okamihu slávenia Eucharistie.

Samotné odpustové slávenie ukončil sprievod okolo katedrály až do eparchiálneho úradu, počas ktorého sa čítali štyri evanjeliá, spojac sa s celou Cirkvou v čase poludnia modlitbou Anjel Pána.

Mesto Košice na slávnosti zastupoval primátor Jaroslav Polaček spolu s viceprimátorkou Luciou Gurbáľovou a Bernardom Berberichom, predsedom Komisie cirkví Mestského zastupiteľstva v Košiciach.


TSKE informoval Richard Fučko

Foto: Peter Hric