Katedrálny zbor sv. Cyrila a Metoda získal ocenenie na festivale cirkevnej hudby v Poľsku

Košice, 30. september (TSKE) V dňoch 21. – 25. septembra sa v poľskom meste Białystok konal už 41. ročník Medzinárodného festivalu cirkevnej hudby Hajnówka 2022. Ako jediný slovenský zástupca sa na tomto podujatí zúčastnil Katedrálny zbor sv. Cyrila a Metoda z Košíc pod vedením dirigentky Mgr. Lucie Lovašovej. Na tomto jedinečnom európskom, ba až svetovom festivale sa zúčastnili aj zbory z Palestíny, Egypta, Moldavska, Macedónska, Srbska, Bieloruska, Arménska, Španielska, Rumunska a Ukrajiny. Súťažilo sa v kategóriách cirkevných, svetských a profesionálnych zborov.

V nemalej konkurencii sa slovenským zástupcom podarilo získať krásne 2. miesto v kategórii amatérskych farských speváckych zborov.

V rámci festivalového programu zboristi zo Slovenska vystúpili aj na koncerte v historickom mestečku Tykocin, kde zožali taktiež veľký úspech. Aj takýmto spôsobom prezentovali duchovné hodnoty byzantskej kultúry. V nedeľu zbor modlitbou a spevom sprevádzal Liturgiu sv. Jána Zlatoústeho v ukrajinskom spoločenstve v Białystoku, ktorú miestny farár otec Andrzej Zalewski ocenil slovami: „Bola to naozaj Božská sv. liturgia.“ Katedrálny zbor sa na festivale zúčastnil aj vďaka pomoci a podpore mesta Košice a Košickej eparchie.

TSKE informovala Tina Marko

Foto: archív zboru sv. Cyrila a Metoda