Turecko mení chrám Hagia Sofia znova na mešitu

Košice, 11. júl (TSKE) V piatok, 10. júla 2020, vydal Najvyšší turecký súd rozhodnutie o tom, že ruší štatút Hagie Sofie ako múzea, ktorým bol od roku 1934. Chrám Hagia Sofia – teda Božej múdrosti, ktorý sa začal stavať za vlády cisára Justiniána roku 537 nášho letopočtu, sa stal symbolom Východorímskej ríše a byzantského kresťanstva a po jej páde v roku 1453 boli k nemu pristavané minarety a bol premenený na mešitu.

Prezident Recep Tyyip Erdogan podpísal dekrét, ktorým sa Hagia Sofia, postavená nad zálivom Zlatý roh, dostáva do právomoci náboženského fondu a bude zmenená na mešitu. Patriarcha Bartolomej už pred vynesením rozsudku súdu varoval, že toto rozhodnutie zarmúti milióny kresťanov po celom svete a spôsobí zlom vo vzťahoch Východu a Západu.

Hagia Sofia je pamiatkou Unesco a je najviac navštevovaným objektom Turecka, ktorý ročne navštívi 3,7 milióna turistov.

Podľa uznesenia súdu nebolo rozhodnutie roku 1934 v súlade s platným právom. Ozvali sa však hlasy, že práve dnešné rozhodnutie súdu vyvoláva otázniky o nezávislosti tureckého súdnictva. Týmto činom si prezident Erdogan zabezpečil u mnohých konzervatívnych Turkov priazeň. Na rozhodnutie súdu reagoval na sociálnej sieti Twitter krátkym „Hayirli olsun“, teda „Gratulujem.“

Mnohoročná snaha islamistov premeniť opäť toto ikonické miesto na mešitu nakoniec zvíťazila. Hagiu Sofiu tak asi čoskoro budeme poznať pod jej tureckým menom ako mešitu Ayasofya. Ešte nie je jasné, či budova bude slúžiť ako mešita permanentne a na dennej báze, alebo len občasne, ako tomu bolo pri výročí dobytia mesta sultánom Mehmetom II. pre Osmanov. Turecko ubezpečuje, že mešita ostane otvorená aj pre príslušníkov iných náboženstiev. Čo je zjavne aj podmienku, aby stavba ostala na zozname UNESCO.

TSKE informoval Daniel Černý

Foto: internet