Východných katolíckych veriacich v Libanone podporia gréckokatolíci mimoriadnou zbierkou

Košice, 14. august (TSKE) Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ po spoločnej dohode s vladykom Cyrilom Vasiľom SJ, apoštolským administrátorom Košickej eparchie a vladykom Petrom Rusnákom, bratislavským eparchom vyhlasuje na nedeľu 30. augusta spoločnú mimoriadnu zbierku vo všetkých farnostiach Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku na podporu východných katolíckych kresťanov sužovaných následkami výbuchu v Bejrúte.


Už je to viac ako týždeň, keď v libanonskom hlavnom meste Bejrút ničivá explózia pripravila o život viac ako 170 ľudí, tisíce zostali ranených a viac ako 300.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Tlaková vlna po výbuchu poškodila viaceré katedrály a chrámy a doslova znefunkčnila tri z piatich veľkých nemocníc v Bejrúte.


Hneď po tejto udalosti vyjadrili svoju spoluúčasť s libanonskými veriacimi aj hierarchovia gréckokatolíckej cirkvi. Metropolita Ján Babjak SJ adresoval svoju blízkosť melchitskému patriarchovi Youssefovi Absimu, ktorého uistil o svojich modlitbách a blízkosti s jemu zvereným ľudom. „Modlím sa za obete tohto nešťastia a za ich príbuzných, taktiež za všetkých zranených, či ľudí, ktorí prišli o svoj domov. Nech svetlo Kristovho Premenenia prevedie aj Váš ľud z tohto nešťastia a Otcov hlas, ktorý zaznel na hore Tábor, nech je pre každého Vášho veriaceho uistením, že v Kristovi sme sa všetci stali Božími milovanými deťmi,“ napísal v liste patriarchovi metropolita Ján Babjak. Slová modlitby, povzbudenia a útechy smeroval k libanonskému ľudu aj vladyka Cyril Vasiľ SJ: „Nech nadovšetko milosrdný Boh vo svojej láske k človeku, na orodovanie  tej, ktorú ľud Libanonu uctieva v jej svätyni na Harisse nad Bejrútom, ako Našu Pani Libanonu, udelí posilu a útechu všetkým, ktorí boli postihnutí touto tragédiou, najmä stratou, či zranením svojich najbližších a rovnako nech dá svoju silu a múdrosť všetkým zainteresovaným na odstraňovaní jej následkov.“


V Libanone pôsobia viaceré východné katolícke cirkvi a priamo v Bejrúte majú sídlo tri patriarcháty. Najpočetnejšia je maronitská cirkev (pôvod v antiochijskej tradícii) ktorú vedie patriarcha Béchara Boutros kardinál Raï, ďalej je to sýrska katolícka cirkev (taktiež antiochijská tradícia) na čele ktorej je Ignace Joseph III. (Ephrem) Younan a trojicu patriarchálnych sídelných cirkví uzatvára arménska cirkev (arménska tradícia) ktorej predsedá Grégoire (Krikor) Pierre XX.  Ghabroyan. Druhé najpočetnejšie zastúpenie veriacich v Libanone má Melchitská gréckokatolícka cirkev (byzantská tradícia), na čele ktorej je patriarcha Youssef (Joseph) Absi. Melchitský patriarcha Youssef Absi sídli v sýrskom Damasku, ale počas roka sa viackrát zdržiava aj v rezidencii v Bejrúte. Patriarcha minulý rok navštívil aj Slovensko a okrem oficiálnych štátnych prijatí sa zúčastnil aj na archieparchiálnej odputovej slávnosti v Litmanovej a taktiež navštívil aj metropolitné sídlo gréckokatolíkov v Prešove.


TSKE informoval ISPA


Foto: internet