Gréckokatolíci podporili výbuchom postihnutých veriacich v Bejrúte sumou 55 349,67

Košice, 14. október (TSKE) Čiastka presahujúca 55 tisíc eur bola vyzbieraná počas mimoriadnej zbierky, ktorú v polovici augusta vyhlásil prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ. Zbierka sa konala v nedeľu 30. augusta vo všetkých farnostiach celej Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na celom Slovensku. Veriaci všetkých troch eparchií sa tak zomkli a pomohli bratom a sestrám v Kristovi v ďalekom Bejrúte. V Prešovskej archieparchii sa vyzbieralo 40 500 eur, vo farnostiach Košickej eparchie veriaci prispeli celkovou čiastkou 9759 eur a v Bratislavskej eparchii sa vyzbierala suma 5090,67 eur. Celý výnos zbierky bol v týchto dňoch poslaný na účet Patriarchátu melchitskej gréckokatolíckej cirkvi, ktorú vedie patriarcha Youssef Absi. Súčasne bol zaslaný sprievodný list, v ktorom bol vyjadrený aj zámer hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, aby sa zbierka prerozdelila medzi všetky štyri východné katolícke patriarcháty pôsobiace v Bejrúte.

V Libanone totiž pôsobia viaceré východné katolícke cirkvi a priamo v Bejrúte majú sídlo tri patriarcháty. Najpočetnejšia je maronitská cirkev (pôvod v antiochijskej tradícii) ktorú vedie patriarcha Béchara Boutros kardinál Raï, ďalej je to sýrska katolícka cirkev (taktiež antiochijská tradícia) na čele ktorej je Ignace Joseph III. (Ephrem) Younan a trojicu patriarchálnych sídelných cirkví uzatvára arménska cirkev (arménska tradícia) ktorej predsedá Grégoire (Krikor) Pierre XX. Ghabroyan. Druhé najpočetnejšie zastúpenie veriacich v Libanone má Melchitská gréckokatolícka cirkev (byzantská tradícia), na čele ktorej je patriarcha Youssef (Joseph) Absi. Melchitský patriarcha Youssef Absi sídli v sýrskom Damasku, ale počas roka sa viackrát zdržiava aj v rezidencii v Bejrúte. Patriarcha minulý rok navštívil aj Slovensko a okrem oficiálnych štátnych prijatí sa zúčastnil aj na archieparchiálnej odputovej slávnosti v Litmanovej a taktiež navštívil aj metropolitné sídlo gréckokatolíkov v Prešove.

V libanonskom hlavnom meste Bejrút masívny výbuch, ktorý sa odohral popoludní 4. augusta pripravil o život viac ako 170 ľudí, tisíce zostali ranených a viac ako 300.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Tlaková vlna po výbuchu poškodila viaceré katedrály a chrámy a doslova znefunkčnila tri z piatich veľkých nemocníc v Bejrúte.

Hneď po tejto udalosti vyjadrili svoju spoluúčasť s libanonskými veriacimi aj hierarchovia gréckokatolíckej cirkvi. Metropolita Ján Babjak SJ adresoval svoju blízkosť melchitskému patriarchovi Youssefovi Absimu, ktorého uistil o svojich modlitbách a blízkosti s jemu zvereným ľudom. „Modlím sa za obete tohto nešťastia a za ich príbuzných, taktiež za všetkých zranených, či ľudí, ktorí prišli o svoj domov. Nech svetlo Kristovho Premenenia prevedie aj Váš ľud z tohto nešťastia a Otcov hlas, ktorý zaznel na hore Tábor, nech je pre každého Vášho veriaceho uistením, že v Kristovi sme sa všetci stali Božími milovanými deťmi,“ napísal v liste patriarchovi metropolita Ján Babjak. Slová modlitby, povzbudenia a útechy smeroval k libanonskému ľudu aj vladyka Cyril Vasiľ SJ: „Nech nadovšetko milosrdný Boh vo svojej láske k človeku, na orodovanie tej, ktorú ľud Libanonu uctieva v jej svätyni na Harisse nad Bejrútom, ako Našu Pani Libanonu, udelí posilu a útechu všetkým, ktorí boli postihnutí touto tragédiou, najmä stratou, či zranením svojich najbližších a rovnako nech dá svoju silu a múdrosť všetkým zainteresovaným na odstraňovaní jej následkov.“

TSKE informovalo: ISPA

Foto : SpC - Vatican