Starobylá liturgia sv. Jakuba v košickej katedrále

Košice, 23. október (TSKE) V deň sviatku svätého apoštola Jakuba, 23. októbra, sa v košickom katedrálnom chráme Narodenia presvätej Bohorodičky, slúžila starobylá liturgia svätého Jakuba, Pánovho brata a prvého jeruzalemského biskupa. Hlavným celebrantom bol vladyka Cyril Vasiľ SJ, apoštolský administrátor Košickej eparchie.

Liturgia bola vysielaná prostredníctvom TV Logos, aby sa aj v tomto čase mohli veriaci zúčastniť na jedinečnom slávení a spoznať, či lepšie pochopiť liturgické bohatstvo našej východnej cirkvi.

Vo svojej homílii, ktorá bola prednášaná zo sedesu, ako jedným zo znakov tejto liturgie, vladyka Cyril vyzdvihol predovšetkým samotnú myšlienku a dôležitosť pôstu. A to najmä preto, že dnešný deň vyhlásili hierarchovia Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, ako deň modlitby a pôstu za odvrátenie pandémie. Vladyka podčiarkol pravý zmysel pôstu, ktorý ohlasoval aj samotný Ježiš a to konkrétne očistu srdca, v ktorej v súvislosti s aktuálnou situáciou môžeme v spoločnosti vidieť vládnuť egoizmus a slová plné nelásky. Veriacich vyzval, aby proti tomuto bojovali silou Eucharistie, lebo len v nej sa skrýva pravé víťazstvo a plnosť Kristovej lásky.

Liturgia svätého Jakuba pochádza z apoštolských čias a je typická najmä pre svoju starobylosť a výnimočnosť, čomu nasvedčuje aj to, že sa slávi iba raz do roka. Obrady svätej liturgie prešli dlhodobým vývojom, kým sa ustálila dnešná forma slávenia a aj táto liturgia bola kedysi jednou z nich. Názov nesie po apoštolovi Jakubovi, keďže práve on bol prvým spomedzi apoštolov, ktorý slúžil eucharistickú službu.

Slávnosť bola vysielaná prostredníctom sociálnych sietí Košickej eparchie, rovnako ako aj na TV Logos a TV Zemplín.

TSKE informovala: Veronika Marcinová

foto: internet