Vyšla aktualizácia mobilnej aplikácie Časoslov gréckokatolíka

Košice 24. január (TSKE) 24. januára, v Nedeľu o Mýtnikovi a farizejovi, vyšla o 12:00 nová aktualizácia mobilnej aplikácie projektu Časoslov gréckokatolíka pre operačné systémy iOS a Android. Spolu s novou webovou stránkou, ktorá bola spustená predchádzajúcu nedeľu, aktualizácia mobilnej aplikácie uzatvára  sériu inovácii elektronickej formy modlitieb kontinuálneho posväcovania času byzantsko-slovanského obradu.

Aktualizácia prináša viaceré technické vylepšenia, ktoré  zabezpečujú rýchlejší a stabilnejší chod aplikácie. Upravená bola aj preddefinovaná veľkosť písma, ktorú si možno i naďalej manuálne korigovať. Novinka, ktorá určite poteší mnohých užívateľov je tmavý režim. Ten sa automaticky spustí v čase od 22:00 do 7:00, alebo si ho možno manuálne zapnúť/vypnúť pomocou ikony v hornom menu každej modlitby. Ďalšou veľkou novinkou aktualizácie aplikácie je ponuka modlitieb cirkevnoslovanskom jazyku. Na tie odkazuje ikona CSL pri slovenskom ekvivalente modlitby, resp. cirkevnoslovanský nadpis modlitby.

Úpravami prešli aj niektoré vizuálne prvky. Hlavička aplikácie zobrazuje názov dňa a aktuálny dátum. Po kliknutí na položku Liturgické čítania sa sekcia iba rozroluje, čím sa urýchľuje prístup k aktuálnym čítaniam. Pre tablety bolo odstránené orámovanie, ktoré zasahovalo do časti textu. Na žiadosť viacerých užívateľov bolo  taktiež odstránené aj gesto potiahnutím prsta z ľavého okraja do stredu, čím sa dalo vrátiť z modlitby na hlavnú stránku.

Aktualizácia sa dotkla aj menu aplikácie. Pribudla v ňom časť "Podporte nás", ktorá odkazuje na možnosť pravidelnej, či jednorazovej podpory projektu Časoslov gréckokatolíka cez portál darujme.sk. Túto možnosť bude v náhodných intervaloch ponúkať aj notifikácia pri opúšťaní modlitby. Sekcia Knižnica bola obohatená o nové texty molebenov a akatistov.

Aplikáciu Časoslov gréckokatolíka je možné si stiahnuť, resp. aktualizovať prostredníctvom App store a Google play.

Projekt Časoslov gréckokatolíka je dielom Rady pre mládež Košickej eparchie a tímu ľudí  ochotných sprostredkovať v elektronickej podobe krásu a hĺbku modlitieb gréckokatolíkov.

TSKE informoval Milan Kmec