Kassán végső búcsút vettek id. Bohács Béla, görögkatolikus áldozópaptól

Kassa, március 8. (TSKE) Március 8.-án, hétfőn, a kassai Legszentebb Istenszülő születéséről elnevezett görögkatolikus székesegyházban végső búcsút vettek prof. Bohács Béla, görögkatolikus áldozópaptól és egyetemi tanártól. Mivel az elhunyt atya a Görögkatolikus egyház kiemelkedő személyisége, valamint a középeurópai közegben egyike volt a bizánci liturgia legnagyobb szakértőinek, az elhunyt családja, együttműködésben a Kassai görögkatolikus egyházmegyével, ezt a szertartást egyszeri eseményként látta jónak bejelenteni, amelynek ideje alatt különös hangsúly kerül a járványügyi szabályok betartására. A rendelet értelmében minden résztvevő rendelkezett 12 óránál nem régebbi negatív Covid-19-teszttel.

A temetési szertartáson jelen volt Cyril Vasiľ, SJ érsek atya, továbbá mindkét egyházmegyének, az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológiai Karának, valamint a Görögkatolikus Papnevelő Intézet képviselői. Az imádságot Ján Babjak, SJ, eperjesi érsek-metropolita vezette. A gyászoló családhoz, mint ahogy minden jelenlévőhöz Cyril Vasiľ érsek atya szólt. Emlékeztetett, hogy a kassai székesegyház egy olyan hely, ahol az elhunyt Béla atya hosszú éveken át szolgált, és ahonnan a hívekhez szólt. Ma utoljára szeretne szólni hozzánk, most viszont nem szavakkal, hanem élete, halála, de elsősorban hite által. Ez a hit egy ember, áldozópap és tanító hite, amelyet az Igazság Igéje magában foglal. Utolsó szentbeszéde, tehát, mindannyiunk számára, akik itt maradtunk, ezen kérdéssel végződik: „Hiszed, hogy Krisztus a Feltámadás és az Élet?”

Cyril érsek atya továbbá kiemelte, hogy Béla atya olyan ember volt, aki szerette Egyházát, papságát, valamint a bizánci liturgiát. Ezekben mindig mindenki előtt járt egy lépéssel, igyekezett új utakat feltárni. Ezen hozzáállásával áldozópapok és hívek generációit motiválta. Amint azt az érsek atya is megjegyezte, ma is egy lépéssel előttünk jár – belépett Ura örömébe, és már a mennyei oltárnál végzi a mennyei liturgiát.

A temetési szertartás végén a teljes Görögkatolikus egyház nevében János érsek atya is köszönetet mondott Béla atyának. Hangsúlyozta, hogy mindenkit meglepett és megérintett váratlan elköltözése, de a barázda, melyet aratott, még sokáig látható lesz. Köszönetet mondott továbbá Béla atya feleségének és gyermekeinek, hogy olyan közeget teremtettek számára, amely lehetővé tette, hogy Béla atya szolgálhasson mind papként, mind egyetemi tanárként.

A temetési szertartást a TV Zemplín, a TV Logos és különböző közösségi felületek élőben közvetítették.

Prof. ThDr. id. Bohács Béla, PhD., görögkatolikus áldozópap és egyetemi tanár 2021. március 3. hunyt el, életének 70. esztendejében. Örök nyugalomra szülőfalujában, a bodrogközi Zétényben helyezik.

TSKE

Fordította: Dévald Dániel

Fotók: Samuel Bombár