Vladyka Cyril Vasiľ bol v Košiciach uvedený do úradu košického eparchiálneho biskupa

Košice, 4. júl (TSKE) V nedeľu 4. júla v predvečer sviatku apoštolom rovných Cyrila a Metoda, učiteľov Slovanov sa v košickej katedrále Narodenia presvätej Bohorodičky slávila archijerejská svätá liturgia pri príležitosti intronizácie – uvedenia do úradu – nového košického eparchiálneho (sídelného)  biskupa. Arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, doterajší apoštolský administrátor sede plena, bol 24. júna 2021 vymenovaný pápežom Františkom za eparchiálneho biskupa Gréckokatolíckej eparchie Košice. Stalo sa tak potom ako pápež František prijal zrieknutie sa úradu eparchiálneho biskupa v Košiciach zo strany vladyku Milana Chautura CSsR.

Samotný obrad intronizácie sa konal ešte pred začiatkom svätej liturgie. V úvode Mons. Andriy Yevchuk, sekretár Apoštolskej nunciatúry na Slovensku prečítal  dekrét Apoštolského stolca o vymenovaní v latinčine. V slovenčine dekrét prečítal o. Marko Durlák z Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme.  Následne prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ, ako hlava gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi na Slovensku, uviedol do úradu nového košického eparchiálneho biskupa. Priviedol ho do stredu chrámu, aby tam zasadol na biskupský trón a dal mu do ruky biskupské žezlo ako znak toho, že má dohliadať na Kristovo stádo, ktoré bolo zverené do jeho opatery. Následne pokračovala svätá liturgia, ktorej predsedal vladyka Cyril. Homíliu predniesol arcibiskup Ján Babjak SJ.

Radu hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku okrem vladyku Jána Babjaka SJ a emeritného biskupa Košickej eparchie vladyku Milana Chautura CSsR zastupoval aj vladyka Marián A. Pacák, emeritný eparchiálny biskup z Toronta. Slovenských rímskokatolíckych biskupov na slávnosti reprezentoval Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita, spolu s Mons. Marekom Forgáčom, košickým pomocným biskupom a Mons. Jánom Kubošom, diecéznym administrátorom Spišskej diecézy. Maďarskú gréckokatolícku cirkev zastupovali všetci jej hierarchovia: vladyka Fülöp Kocsis, arcibiskup metropolita hajdúdorožskej archieparchie, vladyka Atanáz Orosz, eparchiálny biskup z Miskolca a vladyka Ábel Szocska, eparchiálny biskup z Nyíregyházy. Mukačevskú gréckokatolícku eparchiu reprezentoval jej apoštolský administrátor, vladyka Nil Luščak OFM. Pozvanie na slávnosť prijal aj vladyka Juraj Stránsky, pravoslávny arcibiskup michalovsko-košický.

Košický samosprávny kraj, ktorého hranice sa prekrývajú s hranicami Košickej eparchie zastupoval jeho predseda Ing. Rastislav Trnka s manželkou. Prítomná bola aj generálna konzulka Maďarska v Košiciach Dr. Ágota Hetey.

TSKE

Foto: Dávid Kováč