Hurikán Ida zasiahol aj gréckokatolíkov

Košice, 30. august (TSKE)Nie pre každého je sviatočný deň sviatkom s dôvodom na oslavu. Zvlášť, ak v ten deň so sebou prináša smutnú správu, a ešte viac, ak sa v ten deň nejaká smutná udalosť zopakuje. Svoje by o tom vedeli povedať gréckokatolíci vo filiálnom spoločenstve sv. Mikuláša v meste New Orleans v štáte Louisiana v USA. 

Títo veriaci arcibiskupstva Pittsburgh zažili 29. augusta 2005 pred 16 rokmi obrovský a ničivý hurikán Katrina, ktorý v USA napáchal škodu za 70 miliár dolárov a ktorý zaplavil a de facto zničil vnútorné vybavenie ich chrámu. Na deň presne po 16 rokoch, 29. augusta 2021 zasiahol mesto hurikán Ida, o ktorom sa hovorí, že je najsilnejším hurikánom za 170 rokov. 

Gréckokatolícke liturgie sa tu slúžia od roku 1976. Veľkou vzpruhou pre miestnych veriacich bola návšteva metropolitu Judsona Procyka (po mame zo spišskej Závadky) v lete 1995 a následne jeho schválenie pôžičky pre túto filiálku v roku 199, vďaka čomu získali vlastný liturgický priestor na South Carrollton Avenue v New Orleans, kde sa na modlitbách schádzajú až doteraz. Po hurikáne Katrina im pomohli všetky naše eparchie v USA (Pittsburgh, Passaic, Parma, Phoenix – vtedy Van Nuys), ale aj gréckokatolícki Melchiti. Obnovený chrám bol otvorený na Kvetnú nedeľu 16. marca 2008. Žiaľ, je skoro isté, že aj teraz bude značne poškodený. 

Rozsah škôd bude možné odhadnúť až neskôr, mnohí miestni už ale hovoria o tom, že takú vodu, akú spôsobil hurikán ešte nevideli. Bez prúdu ostalo na milión obyvateľov. 

Za našich bratov a sestry v Louisiane, za ich zdravie i spásu modlime sa k Pánovi. Pane, zmiluj sa.

TSKE informoval Daniel Černý

Foto: St. Nicholas of Myra Byzantine Catholic Mission a CNN