Pápež František schválil zmenu titulu katolíckeho chaldejského patriarchu

Košice, 20. február (TSKE) Jedným z výsledkov plenárneho zasadnutia Kongregácie pre východné cirkvi, ktoré sa skončilo pred niekoľkými dňami v Ríme, je aj zmena názvu chaldejského katolíckeho patriarchátu. Chaldejská katolícka cirkev je starobylou východnou katolíckou cirkvou, ktorá v posledných desaťročiach snaží o návrat k svojmu pôvodnému liturgickému, teologickému, duchovnému a právnemu dedičstvu.

Pápež František vyhovel žiadosti, ktorú predložil patriarcha Raphael Louis I. kardinál Sako v mene Synody biskupov Chaldejskej katolíckej cirkvi, a schválil zmenu názvu "Babylonský patriarchát Chaldejcov" na "Bagdadský patriarchát Chaldejcov". Rozhodnutie o zmene názvu prijala chaldejská synoda, ktorá sa konala v auguste minulého roka v Bagdade. O tejto zmene priniesla informáciu vatikánska spravodajská agentúra.

Chaldejský patriarchát v tlačovom správe vysvetlil, že zmienka o Babylone bola odstránená, pretože nemala historický základ. Babylon bol hlavným mestom antickej Babylonskej ríše a nikdy nebol biskupskou ani patriarchálnou stolicou. Od podpisu únie Chaldejskej cirkvi s Rímom v roku 1553 bol niekoľko storočí titul jej hlavy patriarcha chaldejskej cirkvi a jeho sídlo sa v priebehu storočí striedalo medzi mestami Diyarbakir, Sa'rad, Jazira, Mosul a Bagdad. Zmienku o Babylone vložil do titulatúry chaldejského katolíckeho patriarchátu patriarcha Josef III. až v roku 1724. V tom čase sídlil v meste Diyarbakire, ktoré sa teraz nachádza na tureckom území.

Patriarchálna stolica teda nikdy nebola v Babylone a v súčasnosti je v Bagdade v Iraku. Je to rozhodnutie - uvádza sa v správe patriarchátu - ktoré je výsledkom cesty obnovy Chaldejskej cirkvi, ktorá sa snaží zachovať svoje autentické dedičstvo.

Chaldejská cirkev je dnes jedinou spomedzi východných katolíckych cirkví, ktorá je väčšia ako jej pravoslávny náprotivok. Hlási sa k nej vyše 400-tisíc veriacich. Desať eparchií má v Iraku, štyri v Iráne, ďalšie štyri na Blízkom východe, dve v USA, po jednej v Sýrii, Turecku, Austrálii a Kanade. Chaldejskí katolíci žijú aj v Jordánsku a Jeruzaleme. Chaldejským patriarchom je od roku 2013 Louis Raphael I. Sako, ktorý sídli v irackom hlavnom meste Bagdade. Kvôli vojenskému konfliktu v Iraku tisíce veriacich tejto cirkvi emigrovali do krajín západnej Európy a severnej Ameriky.

TSKE a vaticannews.va

Foto: https://saint-adday.com