Vianočný koncert v košickej katedrále

Košice, 30. december (TSKE) 28. decembra sa vo večerných hodinách niesli Katedrálnym chrámom Narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach nádherné duchovné piesne, ktoré boli hlavnou časťou vianočného koncertu určenému na podporu súčasných i nových duchovných povolaní. Vďaka spoločnému času a spevom kolied sa mohli veriaci ešte intenzívnejšie ponoriť do atmosféry Vianoc a prežívania príchodu narodeného Krista, ktorý sa nanovo rodí aj každý deň v našich životoch.

Samotnému koncertu predchádzala modlitba Molebenu k Narodeniu Pána za účasti vladyku Cyrila Vasiľa, SJ, košického eparchiálneho biskupa. Koncert otvoril domáci Katedrálny zbor sv. Cyrila a Metoda pod vedením dirigentky Mgr. Lucie Lovašovej, pričom svojím spevom rozozvučal celý chrám a všetkým prítomným priniesol hlboký umelecký zážitok. Súčasťou programu bola aj Monika Kandráčová, ktorá okrem známych kolied predstavila zúčastneným aj pieseň Ježiš še narodzil, ktorej autorom je jej nebohý manžel Milan Kandráč.

Tento večer dotvorila atmosféru aj mužská folklórna skupina Parobci z Dvorianok v početnejšom obsadení. Spolu s akordeónom a mnohými srdečnými vinšami vykúzlili úsmev na tvári nejednému divákovi. Nádherne znejúce tóny sa chrámom ozývali aj vďaka sláčikovému kvartetu, ktorý veriacim sprostredkoval vianočné koledy prostredníctvom sláčika.

V závere koncertu sa predstavili deti a mládež z ukrajinskej i slovenskej komunity a spolu s archimandritom Jaroslavom Lajčiakom, protosynkelom Košickej eparchie a Katedrálnym zborom sv. Cyrila a Metoda v Košiciach dotvorili hudobný večer vianočnou koledou V temnuju ničku, ktorá vznikla ako poďakovanie Košickej eparchie pre všetkých dobrodincov, ktorí jej v tomto roku akýmkoľvek spôsobom pomáhali a boli jej súčasťou. Následne vladyka Cyril poďakoval všetkým prítomným, ako aj účinkujúcim za hlboký umelecký a duchovný zážitok, pričom vyzdvihol samotný dar hlasu, ktorý je prejavom Božieho daru a aj takýmto spôsobom slúži na jeho oslavu. 

Výťažok z celého podujatia bol venovaný na podporu duchovných povolaní, rovnako ako aj na podporu košických bohoslovcov Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa Petra Pavla Gojdiča v Prešove.

TSKE informovala Veronika Marcinová

Foto: Slavomír Gereg ml.