Klokočov zhromaždil mariánskych ctiteľov zo Zemplína a širokého okolia

Košice, 13. august (TSKE) Počas druhého augustového víkendu 12. – 13. augusta sa stretli mariánski ctitelia zo Zemplína i širokého okolia na celoeparchiálnom odpuste v Klokočove.

Odpustovej slávnosti predchádzala trojdňová duchovná obnova, ktorú viedol o. Atanáz D. Mandzák CSsR z Michaloviec. Po každej sv. liturgii ponúkol veriacim aj možnosť modlitby za uzdravenie duše i tela či už na príhovor sv. Gerarda Majellu alebo bl. Metoda D. Trčku.

Sobotný duchovný program začal liturgickými modlitbami posvätenia času a svätením vody. Vrcholom večera bola slávnostná archijerejská svätá liturgia, ktorej predsedal vladyka Peter Rusnák, bratislavský eparchiálny biskup a apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie. Spolu s ním koncelebroval vladyka Milan Lach SJ, bratislavský pomocný biskup a vladyka Milan Chautur CSsR, košický emeritný biskup. Vladyka Peter vo svojej homílii použil obraz troch lodí moreplavca Krištofa Kolumba, ktorý sa vydal hľadať novú cestu do Indie. Nový svet však dosiahla len loď s názvom Santa Maria. Tento obraz ako aj tajomstvo sviatku Zosnutia presvätej Bohorodičky pomáhajú pochopiť úlohu Márie v živote človeka. Ona chce pomôcť každému dosiahnuť nový svet, ktorým je prítomnosť Krista v živote človeka.

V závere liturgie sa všetkým prítomným prostredníctvom videoposolstva prihovoril vladyka Cyril Vasiľ SJ, arcibiskup-košický eparchiálny biskup, ktorý sa od 4. augusta nachádza v Indii, kam ho ako svojho osobitného delegáta poslal pápež František. Arcibiskup Vasiľ poprosil všetkých prítomných o modlitbu za seba, svoju misiu a za Sýrsko-malabarskú katolícku cirkev v Indii, ktorá je zmietaná vážnymi vnútornými problémami.

Archimandrita Jaroslav Lajčiak, protosynkel (generálny vikár) a riaditeľ biskupského úradu, poďakoval v mene vladyku Cyrila všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí finančne prispeli na opravu strechy chrámu v Klokočove zničenej víchricou 27. marca tohto roka. Zároveň po sv. liturgii otec Jaroslav odovzdal dekréty o absolvovaní Animátorskej školy 26 mladým Košickej eparchie.

Spev počas večernej sv. liturgie viedol Gréckokatolícky chrámový zbor bl. P. P. Gojdiča z Vranova nad Topľou – Čemerného.

Večerný program pokračoval debatou s vladykom Milanom Lachom SJ, otcom Jánom Fedorišinom, predsedom rady pre mládež Košickej eparchie a dvoma zástupcami košickej mládeže, ktorá sa zúčastnila na Svetových dňoch mládeže v Lisabone. Všetci štyria sa zhodli, že stretnutie s pápežom Františkom a mladými z celého sveta bolo silným znamením nádeje pre Cirkev, ktorá sa stále obnovuje a oslovuje svet. Po diskusii pripravili mladí pre mladých modlitbu Krížovej cesty zo Svetových stretnutí mládeže v Lisabone.

Nočný modlitbový program vyvrcholil rannou archijerejskou sv. liturgiou v cirkevnoslovanskom jazyku, ktorú slávil vladyka Milan Chautur CSsR.

Vrcholom púte a celej slávnosti bola nedeľná archijerejská svätá liturgia, ktorú slávil pomocný bratislavský biskup vladyka Milan Lach SJ. Spolu s ním koncelebroval i vladyka Milan Chautur CSsR a duchovenstvo zo Slovenska a Ukrajiny. Biskup Lach vo svojej homílii zdôraznil, že prichádzame do Klokočova, aby sme hľadali Bohorodičku, ktorá nám ukazuje cestu k Bohu a k Cirkvi. Mária je poďla Druhého vatikánskeho koncilu Matka Cirkvi. Ona nám ukazuje ako a prečo žiť v Cirkvi. Sv. liturgiu spevom doprevádzal Katedrálny zbor sv. Cyrila a Metoda z Košíc.

V závere sv. liturgie, pred slávnostným sprievodom s čítaním 4 evanjelií, sa všetkým poďakoval otec Jaroslav Lajčiak. V mene vladyku Cyrila pozval všetkých do Klokočova na sobotu 16. septembra, kedy ako pútnik zavíta na toto mariánske pútnické miesto Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin.

TSKE

Foto: Samuel Bombár