Arcibiskup Vasiľ pokračuje v náročnej misii, ktorú mu zveril pápež František

Košice, 14. august (TSKE) V pondelok 31. júla 2023, na sviatok sv. Ignáca z Loyoly, bolo zverejnené menovanie arcibiskupa Cyrila Vasiľa SJ za osobitného delegáta pápeža Františka pre cirkev v Indii. Od 4. augusta sa vladyka Cyril nachádza v Indii v sýrsko-malabarskej katolíckej archieparchii Ernakulam-Angamaly, aby viedol dialóg so skupinou kňazov a veriacich, ktorí odmietajú prijať závery synody biskupov ohľadne slávenia sv. liturgie schválené Svätým Otcom Františkom.

V predchádzajúcich týždňoch sa stretával s kňazmi a laikmi arcibiskupstva, hľadajúc cesty dialógu, zmierenia a pokojného akceptovania rozhodnutia pápeža. V pondelok 14. augusta, v predvečer sviatku Zosnutia (Nanebovzatia) presvätej Bohorodičky, pozval všetkých ľudí k spoločnej modlitbe v katedrále Panny Márie, ktorá je už osem mesiacov zatvorená a neslávia sa v nej bohoslužby kvôli konfliktom, ktoré tieto slávenia sprevádzali.

Napriek dobrému úmyslu musel arcibiskup Vasiľ čeliť silnému odporu veľkého počtu zmanipulovaného davu, ktorý blokoval vstup do katedrály. Nakoniec musel vstúpiť dnu pod silnou policajnou ochranou, pričom niesol v rukách Eucharistiu, ktorá sa už v katedrále niekoľko mesiacov nenachádza. Jeho vstupu do katedrály bránili stovky farníkov a niekoľko rebelujúcich kňazov, ktorí už niekoľko týždňov protestujú proti jeho misii.

Arcibiskup zostal vo vnútri katedrály spolu s niekoľkými kňazmi a policajným personálom niekoľko desiatok minút modliac sa sv. ruženec pred vystavenou Eucharistiou a potom vyšiel z baziliky obklopený policajným personálom. Silným momentom bola tichá úcta, ktorú počas chvíle modlitby prejavili hinduistickí a moslimskí policajti.

Prvú etapu svojej indickej misie ukončí vladyka Cyril 23. augusta. Prosí všetkých ľudí dobrej vôle o modlitbu za seba, svoju misiu a cirkev v Indii.

TSKE

Foto: thehindu.com a onmanorama.com