„Ste s pápežom alebo proti nemu?“ apeloval arcibiskup Vasiľ na odbojných kňazov v Indii

Košice, 17. august (TSKE) V utorok 15. augusta slávil arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, osobitný pápežský delegát poverený riešením konfliktu v indickej Sýrsko-malabarskej katolíckej cirkvi, sv. liturgiu v sídle tejto cirkvi na hore sv. Tomáša v meste Kochi. Vo svojej homílii vyzval podľa príkladu Panny Márie k poslušnosti Bohu a Cirkvi a dôrazne naznačil skupine odbojných kňazov, že by mohli byť zbavení kňazstva, kvôli neochote rešpektovať rozhodnutie pápeža Františka. Stalo sa tak len niekoľko hodín po búrlivom proteste, ktorý chcel zabrániť vladykovi Cyrilovi vstúpiť do katedrály Panny Márie.


Vo svojej homílii uviedol:

"Dnes sme uprostred viacerých osláv. Spolu so všetkými kresťanskými cirkvami slávime sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Okrem toho je to pre nás čas nesmiernej radosti, pretože oslavujeme Deň nezávislosti tohto veľkého národa (Indie). S vďačnosťou si pripomíname všetkých, ktorí prispeli k dosiahnutiu tejto slobody.

Význam sviatku Nanebovzatia Panny Márie môžeme pochopiť, ak sa zamyslíme nad hlbokou náklonnosťou a bezvýhradnou poslušnosťou Panny Márie voči Bohu, keď počas chvíle Zvestovania mu nebojácne a bez akýchkoľvek výhrad prejavila svoju oddanosť. Jej Nanebovzatie je v podstate výsledkom jej úplného odovzdania sa Bohu. To nám dnes slúži ako jasná a hlboká lekcia, ktorá zdôrazňuje, že naše neochvejné "áno" Bohu je nevyhnutne zamerané na to, aby prinieslo ovocie tým najelegantnejším spôsobom.

Ako človek, ktorý hlboko pozná Sýrsko-malabarskú cirkev a archieparchiu Ernakulam-Angamaly, môžem potvrdiť, že Cirkev i archieparchia často preukazovali svoju neochvejnú oddanosť Bohu prostredníctvom svojej misie, pričom si pri mnohých príležitostiach osvojili postoj modlitby, trpezlivosti, vytrvalosti a štedrosti. Uisťujem vás, že Boh vás za to hojne požehná.

V úlohe pápežského delegáta v archieparchii Ernakulam-Angamaly vidím zvláštne spojenie medzi týmto veľkým sviatkom a poslaním, pre ktoré som sem bol poslaný.

Svätý Otec už nejaký čas s veľkým znepokojením sleduje situáciu v tejto archieparchii. Pred viac ako dvoma rokmi, 9. júna 2021, Synoda biskupov – najvyšší zákonodarný orgán vašej Cirkvi, pripravila text liturgie a získala pre tento text, samozrejme, vrátane všetkých jeho rubrík, uznanie Apoštolskej stolice.

List o jej schválení výslovne vyzýva na zavedenie jednotného spôsobu slávenia v celej sýrsko-malabarskej cirkvi ... Toto rozhodnutie bolo prijaté, schválené, a preto je legitímne a nemôže byť ďalej predmetom nekonečných diskusií.

Svätý Otec ... si bol teda plne vedomý toho, čo sa tu dialo, najmä odporu proti synodálnemu rozhodnutiu a žiadosti, aby sa v archieparchii Ernakulam-Angamaly pokračovalo v spôsobe slávenia celej liturgie tvárou k zhromaždeniu ... Napriek tomu vo svojom liste z 3. júla 2021, ktorý napísal celej Sýrsko-malabarskej cirkvi, zdôrazňujúc, že jednota musí zvíťaziť nad konfliktom, uvádza: "Ja ... vyzývam všetkých duchovných, rehoľníkov a laických veriacich, aby pre väčšie dobro a jednotu vašej Cirkvi pristúpili k urýchlenému zavedeniu jednotného spôsobu slávenia svätej Qurbany (Eucharistie)."

Vo svojom nasledujúcom liste z 25. marca 2022, osobitne adresovanom "kňazom, rehoľníkom a laickým veriacim archieparchie Ernakulam-Angamaly", v ktorom obnovuje svoju žiadosť o urýchlenú realizáciu, so smútkom vo svojom otcovskom srdci poznamenáva: "Namiesto toho ste sa rozhodli pokračovať v nasledovaní vašej osobitnej liturgickej formy .... Uvedomujem si, že vás žiadam o ťažký a bolestivý krok, ale som si istý, že vo vás nájdem príklady kňazov a veriacich laikov, ktorí sú pripravení počúvať Pánov hlas a dôverovať pápežovej rade a prosbe. ... Dôverujúc vo vašu vernosť a poslušnosť a pripomínajúc najmä záväzky prijaté pri kňazskej vysviacke, zvolávam na vás všetkých Pánovo požehnanie."

Tento otcovský hlas Svätého Otca bol zo strany mnohých kňazov nevypočutý a v mnohých prípadoch bol dokonca zatajený pred laikmi.

Nakoniec sa Svätý Otec rozhodol poslať k vám, drahí kňazi, drahí robotníci na Pánovej vinici, jedného zo svojich osobných delegátov s výslovným poverením "priviesť späť k poslušnosti tých kňazov a biskupov, ktorí zostávajú disidentmi" - ako sa možno dočítať v dekréte o mojom vymenovaní.

Pápež zvolil túto osobnú misiu v nádeji, že živý hlas a vzájomný pohľad do očí konečne prinesie výsledok. Preto teraz, drahí kňazi, stojím tu pred vami a každému z vás by som chcel položiť jednoduchú otázku, ktorá je súčasťou môjho osobitného mandátu: Odpovedzte vo svojom srdci!

Ste so Svätým Otcom, chcete zostať kňazmi a členmi Katolíckej cirkvi a vašej Sýrsko-malabarskej cirkvi, alebo chcete dať prednosť hlasu výtržníkov, ktorí vás vedú k neposlušnosti voči Svätému Otcovi, legitímnym pastierom vašej Sýrsko-malabarskej cirkvi a Katolíckej cirkvi?

Chcete aj naďalej sláviť svätú Qurbanu (Eucharistiu) nezákonným spôsobom, alebo ju chcete sláviť podľa pravidiel stanovených Cirkvou? Chcete radšej počúvať svojho pápeža, alebo radšej počúvate - v mene falošnej solidarity alebo preto, že ste boli zastrašení - niektorých kňazov, ktorí vás vedú k faktickej odluke od Katolíckej cirkvi? Necháte sa zastrašiť malými skupinami násilných demonštrantov, ktorí plnia plány niektorých temných síl a prichádzajú narušiť alebo dokonca zabrániť sláveniu Qurbany (Eucharistie) podľa synodálneho rozhodnutia? Ste s pápežom alebo proti nemu?

Preto vás znovu žiadam v nádeji, že si nezatvoríte uši pred týmto mojím hlasom: "Chcete zostať kňazmi Katolíckej cirkvi, Cirkvi vedenej božským Majstrom Ježišom Kristom, ktorý zveril svätému Petrovi a jeho nástupcom právo rozväzovať a zväzovať, povzbudzovať bratov vo viere, učiť a riadiť, chcete nasledovať Krista a jeho námestníka na zemi rímskeho pápeža, alebo chcete nasledovať iných učiteľov, ktorí vás odvádzajú z cesty vášho kňazského sľubu?"

A vám, laickí veriaci archieparchie Ernakulam-Angamaly, kladiem tú istú otázku. Ste pripravení nasledovať Svätého Otca a Katolícku cirkev; alebo radšej dôverujete niektorým svojim kňazom, ktorí chcú pod svojím menom zakryť osobnú neposlušnosť voči Svätému Otcovi? V podstate vás zneužívajú tým, že vás pozývajú na protesty; snažia sa z vás urobiť svojich prívržencov s ich dlhoročným učením a napokon vás využívajú ako nedobrovoľných a často nevedomých rukojemníkov vo svojej svätokrádežnej vzbure.

V závere svojej homílie arcibiskup Vasiľ pokľakol a prehlásil: „Na neposlušnosť voči jeho vôli nikdy nemôže byť Božie požehnanie - bez ohľadu na to, ako veľmi sa ju snažíte zakryť zbožnými frázami a dokonca modlitbami. Nikdy nebude Božie požehnanie na nezákonné protesty a vzburu.

Pred naším Pánom vás prosím na kolenách a osobne prosím o odpustenie za čokoľvek zo strany kohokoľvek, kto mohol uviesť akýkoľvek dôvod na skutočné alebo domnelé ospravedlnenie tejto vzbury. Rovnako vás na kolenách žiadam, aby ste sa už viac nepodieľali na tomto hriechu proti nášmu Pánovi a Katolíckej cirkvi, a to na odmietaní sláviť svätú Qurbanu (Eucharistiu) jediným legitímnym spôsobom, spôsobom schváleným Svätým Otcom.

Nech vám Panna Mária na sviatok svojho Nanebovzatia, žena, ktorá poslúchla Pánovo volanie, pomôže svojím príkladom, svojím "Fiat", v rýchlom prijatí správneho rozhodnutia.“


Vo štvrtok 17. augusta sprostredkoval pápežský delegát rebelujúcim kňazom stanovisko Svätej Stolice, v ktorom sa uvádza, že ich neposlušnosť voči cirkvi si vyžiada kanonický trest.

V liste adresovanom kňazom archieparchie Ernakulam-Angamaly arcibiskup Cyril Vasiľ nariadil, aby od 20. augusta praktizovali synodou a pápežom schválené slávenie svätej liturgie, a uviedol, že akékoľvek neuposlúchnutie tohto príkazu sa bude považovať za "dobrovoľnú, osobnú a zavinenú neposlušnosť voči Svätému Otcovi". Taktiež im prikázal, že v liturgii musia spomínať aj meno svojho biskupa vymenovaného pápežom Františkom. V prípade, že má nejaký kňaz problém sláviť svätú liturgiu podľa synodálneho rozhodnutia z dôvodu zastrašovania, vyhrážania sa fyzickým násilím a pod., je povinný od tohto dátumu zaviesť neverejné slávenie liturgie podľa schválených predpisov cirkvi. Nariadil tiež, aby sa list pápeža Františka z marca 2023 povinne prečítal 20. augusta vo všetkých farských a filiálnych chrámoch.

V závere vyzval kňazov, aby sa vážne zamysleli nad sľubom poslušnosti prijatým pri ich posvätnej vysviacke. "Poslúchnutie legitímnej autority zo strany kňazov by bolo dobrým príkladom pre veriacich," dodal.

TSKE

Foto: internet