Štátny sekretár Vatikánu navštívi Klokočov

Košice, 6. september (TSKE) Konferencia biskupov Slovenska (KBS) 6. septembra zverejnila program návštevy Slovenska Štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom. Jeho oficiálna návšteva sa uskutoční v dňoch 14. – 16. septembra. V rámci svojho pobytu na Slovensku okrem Bratislavy navštívi aj metropolu východu. Do Košíc pricestuje otec kardinál v piatok 15. septembra v popoludňajších hodinách. O 17:00 navštívi gréckokatolícku katedrálu Narodenia presvätej Bohorodičky na Moyzesovej ulici číslo 40, kde ho privíta arcibiskup Cyril Vasiľ SJ. Následne o 18:00 je naplánovaná posviacka gréckokatolíckeho „Centra prijatia“ (Dominikánske námestie číslo 42), kde sa stretne s ukrajinskou komunitou a gréckokatolíckou vysokoškolskou mládežou. Budovu Centra prijatia získala Košická eparchia vďaka dobrodincom z pápežskej organizácie CNEWA (Catholic Near East Welfare Association), ktorí navštívili Košickú eparchiu spoločne s kardinálom Timothym Dolanom v prvých fázach vojny na Ukrajine. Centrum zastrešuje ukrajinské, mládežnícke a vysokoškolské aktivity v Košiciach.

Po samotnej posviacke sa zástupca Vatikánu presunie do Dómu sv. Alžbety, aby sa tam zúčastnil vešpier o 19:00.

Návšteva štátneho sekretára bude pokračovať vo sobotu 16. septembra. V tento deň pricestuje do  Klokočova - najvýznamnejšieho mariánskeho pútnického miesta Košickej eparchie. Kardinál Parolin si chcel ako pútnik uctiť kópiu zázračnej ikony presvätej Bohorodičky, ktorá pred viac ako 350. rokmi zázračne slzila, už v roku 2020. Nakoniec sa podarilo zrealizovať kardinálovu návštevu v Klokočove až v tento rok. Klokočovský obraz navštívil pápeža Františka v Ríme 29. júna 2021 a slávnostne ho pápež korunoval počas svojej návštevy Prešova v septembri 2021. 

Kardinál bude v Klokočove spoločne s veriacimi sláviť liturgiu sv. Jána Zlatoústeho, ktorá je naplánovaná na 10:00 a bude vysielaná prostredníctvom TV LUX. Po skončení sv. liturgie je naplánovaná posviacka nového Pútnického centra o 12:00.

Návšteva Košickej eparchie štátnym sekretárom bola prvýkrát plánovaná už v decembri 2020 a následne aj v roku 2021. Avšak kvôli pandémii a iným povinnostiam otca kardinála musela byť viac krát odložená.

Kardinál štátny sekretár je titul predsedu vatikánskeho Štátneho sekretariátu, najstaršieho a najdôležitejšieho dikastéria (oddelenia) rímskej kúrie. Jeho úrad zodpovedá úradu premiéra (predsedu vlády) a môže ho zastávať iba kardinál-biskup.

TSKE

Foto: Vatican Media