Katedrála v červenom - Kresťania na celom svete trpia pre svoju vieru

Košice, 23. november (TSKE) Košická katedrála Narodenia presvätej Bohorodičky na Moyzesovej ulici sa v stredu 22. novembra zapojila do celosvetovej iniciatívy s názvom "Červená streda". Na celom svete sa chrámy a monumenty rozžiarili na červeno. Vďaka tejto iniciatíve si celý svet pripomína prenasledovaných kresťanov - tých, ktorí pre svoju vieru trpia. Červená farba ako symbol mučeníctva upozorňuje na vážne skutočnosti prenasledovania a diskriminácie.

Vladyka Cyril Vasiľ SJ, arcibiskup – košický eparchiálny biskup pri tejto príležitosti spolu s Mons. Stanislavom Zvolenským, bratislavským arcibiskupom – metropolitom slávili sv. omšu v kostole Svätej rodiny v Bratislave – Petržalke, ktorý bol takisto osvetlený červeným svetlom.

Vladyka Cyril vo svojej homílii spojil odkaz a zmysel mučeníkov v dejinách viery spolu s aktuálnym stavom vo svete. Prenasledovatelia Cirkvi a viery tu boli a stále sú, ale paradoxne obete tých, ktorí prijímajú tento údel posilňujú Cirkev. Poukázal na to, že kresťania sú prenasledovaní nielen tam, kde sú v menšine. Povzbudil, aby sa veriaci nebáli o tejto téme hovoriť, neignorovať, otvárať túto tému – napríklad i tým, aby zažiarilo červené svetlo na chrámoch ako symbol plameňov horiacich chrámov či krvi zavraždených prenasledovaných kresťanov. Nech svieti červené svetlo, aby sme sa neskôr nemuseli červenať, že sme nič neurobili.    

Súčasťou podujatia bol aj koncert Márie Podhradskej a svedectvá kresťanov z biblických krajín.