Gréckokatolíci v nedeľu začali duchovnú prípravu pred biskupskou vysviackou

Košice, 22. január (TSKE) Od nedele 21. januára do soboty 27. januára 2024, kedy sa v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove uskutoční biskupská vysviacka nového prešovského arcibiskupa metropolitu jeromonacha Jonáša (Jozefa Maxima), bude v celej Gréckokatolíckej metropolii sui iuris na Slovensku prebiehať duchovná príprava. Jej súčasťou budú sväté liturgie, aby sa takýmto spôsobom gréckokatolícki veriaci zjednotili v modlitbe za vladyku-nominanta. V týchto liturgiách budú zaňho prednášané dve prosby, aby ho Pán v biskupskej službe sprevádzal svojimi milosťami.  

Duchovná príprava vyvrcholí počas troch dní pred vysviackou svätými liturgiami v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove o 16:30 h. V stredu 24. januára bude svätú liturgiu sláviť vladyka Peter Rusnák, vo štvrtok 25. januára vladyka Cyril Vasiľ SJ a v piatok 26. januára vladyka Milan Lach SJ. Každý z nich zároveň ohlási homíliu. Pozývame vás, podľa vašich možností, na tieto liturgie do prešovskej katedrály. Budú vysielané aj v priamom prenose TV Logos a TV Zemplín a budete si ich môcť nájsť aj v archíve. 

V deň biskupskej vysviacky, v sobotu 27. januára 2024 o 12:00 hod., v každom chráme metropolie zaznejú všetky zvony na päť minút. Bude to znak spoločnej radosti gréckokatolíkov z tejto vzácnej historickej chvíle a pozvanie k vďačnosti Bohu a k modlitbe za otca arcibiskupa metropolitu Jonáša, ktorého biskupským heslom sú slová z knihy proroka Jonáša „U Pána je spása.“