“Putovna” Cer´kov z molodŷma

Košice, 3. marec (TSKE) Duchovno-edukačné podujatia projektu Cer´kov z molodŷma organizuje O.Z. molodŷ.Rusynŷ už sedem rokov. Tento rok bol koncept projektu trochu pozmenený a pripravili sa podujatia “putovného” charakteru.

Prvé tohtoročné podujatie sa uskutočnilo 26. februára 2024 na vysokoškolských internátoch Prešovskej univerzity na ul. 17. novembra. Pozvanie prijal o. Miroslav Chorendžák. Najprv sa všetci prítomní pomodlili Akafist Christovym strasťam v rusínskom jazyku. Podujatie pokračovalo prednáškou na tému modlitby sv. Efréma Sýrskeho, kde sa mladí dozvedeli o jeho pustovníckom živote i o samotnom význame tejto pôstnej modlitby s poklonami.

O. Miroslav svojim slovom povzbudil k tomu, aby sme sa mladí zriekli toho, čo najviac oberá o čas s Hospodom Bohom, a na príkladoch z bežného života ukázal ako je táto modlitba pre nás stále aktuálna a potrebná. Povzbudil všetkých myslieť práve v čase pôstu viac na druhých, než na seba, tak ako na nás stále myslí Hospoď Boh.

V rámci “putovnej” Cer´kvi z molodŷma sa ešte počas letného semestra môžu záujemcovia stretnúť v Košiciach na internátoch Jedlíkova, ale aj v katedrálnom chráme a v drevenej cerkvi sv. Mikuláša vo Východoslovenskom múzeu na Nám. Maratónu mieru.

Všetky podujatia sú vysielané aj online na sociálnych sieťach O.Z. molodŷ.Rusynŷ, kde je možné nájsť tiež aktuálne informácie k tým pripravovaným. Projekt je podporený Fondom na podporu kultúry národnostných menšín.

Najbližšie podujatie sa uskutoční v utorok 26.3.2024, kedy sa už tradične na internátoch Jedlíkova v Košiciach spoločne bude modliť Krestna doroha a bude tiež možnosť pristúpiť k sv. spovedi pred Paschou. 

TSKE informovalo o.z. molodŷ.Rusynŷ

Foto: o.z. molodŷ.Rusynŷ