Skauti FSE (Federácia skautov Európy) otvorili nový skautský rok.

Košice, 3. októbra 2024 (TSKE) Otvorenie skautského roka zboru Cyrila a Metoda v Košiciach sa pre vodkyne a skautov Európy začalo už v piatok večer, 27. septembra. Aby z denného svetla vyťažili čo najviac, hneď sa pustili do práce - dievčatá do upratovania a chlapci do stavania stanov. Novou posilou im boli práve prestúpené vĺčatá. Medzitým vedúci a pár starších skautov postavili trojnožku na stožiar. Odmenou im bola spoločná večera a táborák, ktorý sa niesol v duchu hesla: "Vy ste svetlo sveta." Vedúci namiesto ohňa zapálili sviečky v tvare ľalie. Okrem banov a scénok bolo súčasťou táboráku aj rozjímanie nad daným veršom. Každý si vzal sviečku a našiel si vlastné miesto. Pre bývalé vĺčatá to bola ich prvá skautská skúsenosť. 

Ráno sa nieslo v duchu veľkých príprav na dážď. Naťahovali sa celty, dokončovali posledné práce a staval stožiar. Svojou prítomnosťou nás poctil aj vladyka Cyril. Po príchode všetkých rodičov a ostatných členov sa konal slávnostný štvorec. Jeho súčasťou bola ceremónia vztyčovania vlajok a menovanie 3 nových pomocných vedúcich pre skautov v Trebišove, vodkyne a lienky v Košiciach. Po slávnostnom štvorci slávil vladyka Cyril svätú liturgiu spolu s duchovnými asistentmi o. Kamilom a o. Michalom v kaplnke, ktorá vznikla doslova z večera do rána zo stodoly, ktorú piatok vypratali šikovní skauti a vodkyne. V homílii sa prihovoril o. Michal, ktorý poukázal na to, že improvizácia je súčasťou skautského života, a nie je podstatná forma ale skutočnosť, že je medzi nami prítomný Ježiš Kristus. Po liturgii nasledoval spoločný obed - grilovačka. 

Poobedná hra, už v pršiplášťoch, sa niesla v duchu verša: "Vy ste soľou zeme." Na začiatku hry každý z účastníkov napísal na kúsok papiera nejakú vec, ktorá ich v živote ťaží. Papierikmi následne obalili kamene, ktoré položili na váhu. Potom počas hry plnili pri vedúcich rôzne úlohy, od biblických vedomostí, logických hádaniek až po fyzické, za splnenie ktorých získavali soľ. Počas hry sa vedúci zboru venovali rodičom, vysvetľovali fungovanie jednotiek a odpovedali na všetky otázky. Na záver hry každá jednotka na druhú časť váhy nasypala svoju soľ, ktorá všetky kamene prevážila.

Text: Veronika Krunková

Foto: Adrián Seman