V Klokočove si uctili patrónku Zemplína

Košice, 8. október 2024 (TSKE) Uplynulý víkend 5. – 6. októbra slávili veriaci Košickej eparchie na pútnickom mieste v Klokočove sviatok ku cti Patrónky Zemplína. Program fatimskej soboty začal ružencom, pod vedením veriacich zo spišskonovoveského protopresbyterátu, po ktorom nasledovala modlitba tretej hodinky, ktorú viedol o. Maroš Rinik. V katechéze sa veriacim prihovoril o. Tomáš Labanič, ktorý poukázal na aktuálnosť svätého ruženca aj v dnešnej modernej dobe. Priblížil, ako ruženec vznikol a povzbudil k pravidelnej modlitbe ruženca.

Archijerejskú svätú liturgiu slávil arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, košický eparchiálny biskup spolu s vladykom Milanom Chauturom CSsR, emeritný košickým biskupom a ďalším duchovenstvom. Vladyka Milan vo svojej homílii predstavil mesiac október ako mesiac ruženca a úcty k Panne Márií. Vyzdvihol Máriu ako prototyp človeka oddaného Bohu s dokonalou čistotou, pokorou a poslušnosťou. Pripomenul potrebu utiekania sa k Márii, ako k matke, ktorá je zdrojom života, tepla, svetla a znamením posledných čias. Po liturgii nasledovala modlitba molebenu  pred Klokočovskou ikonou presvätej Bohorodičky.

Nedeľný program začal modlitbou svätého ruženca pod vedením sestier služobníc nepoškvrnenej Panny Márie a duchovným pásmom piesní p. Moniky Kandráčovej. Slávnostnú archijerejskú svätú liturgiu slávil vladyka Teodor Macapula, mukačevský eparchiálny biskup, spolu s vladykom Cyrilom Vasiľom, vladykom Milanom Chauturom a ďalším duchovenstvom. Slávnostnú homíliu predniesol vladyka Teodor, ktorý prišiel do Klokočova vzdať úctu a česť Klokočovskej Bohorodičke po stopách svojich predkov a predchodcu vladyku Milana Šášika. Zamyslel sa nad významom sĺz Bohorodičky, ktoré sú prejavom Jej blízkosti, či už v čase radosti alebo trápenia a smútku. Predstavil Máriu ako najcennejší dar od Boha, ako matku, ktorá je stále s nami, ktorej sa môžeme zdôveriť, a ku ktorej sa máme stále utiekať.

V závere sa vladyka Cyril poďakoval všetkým prítomným, no najmä vladykovi Teodorovi, ktorému daroval panagiu s podobizňou ikony Klokočovskej Bohorodičky. Slávnosť sa ukončila molebenom pred Klokočovskou ikonou presvätej Bohorodičky spolu s myrovaním. Svätú liturgiu doprevádzal katedrálny zbor z Užhorodu.

TSKE informoval Marcel Ubľanský

Foto Marcel Ubľanský a Pavol Obraz