Imatrikulácia prvákov SOŠPg sv. Cyrila a Metoda v Košiciach, Noc v škole + „Teplákový“ deň 2024

Košice, 14. októbra 2024 (TS KE) Imatrikulácia tohtoročných prváčeniec sa na Strednej pedagogickej škole sv. Cyrila a Metoda v Košiciach dňa 10. 10. 2024 niesla v znamení animovaného filmu „V hlave 2“. Hneď v úvodnej scénke sa druháci snažili znázorniť, čo sa deje v hlave odpovedajúceho žiaka a skúšajúceho učiteľa. Sľubom najmladší žiaci školy vyjadrili spolupatričnosť k starším spolužiakom a túžbu byť svedomitými stredoškolákmi. 

Neraz zažívajú mnohí zmätené pocity vo svojich hlavách a srdciach, a ani netušia prečo. Odpoveď na túto otázku sa pokúsil sprostredkovať počas svojej prednášky CITOVÁ (NE)ZRELOSŤ: PROBLÉM, ALEBO DAR v kaplnke školy pozvaný hosť otec Juraj Sedláček, rektor UPC v Trenčíne. Emócie strachu, neistoty i problémy so sebaprijatím sú často dôsledkom absentujúcich vzťahov v rodine. Ukázalo sa, že jeho slová triafali veľmi citlivo ale presne, čo bolo zjavné z toho, že v kaplnke bolo takmer hrobové ticho prerušené len občasnými tichými vzlykmi. Prednášajúci zdôraznil, že skutočná hodnota človeka spočíva v jeho osobnosti a nie vo vzhľade či vlastníctve. Vyjadril aj nádej v to, že ak aj ľudia neraz niečo nechtiac, alebo v dobrej viere pokazia, všetko je možné napraviť prehĺbením vzťahu s Bohom. Malý pokus o to účastníci Noci v škole 2024 urobili pod vedením jej duchovného správcu otca Martina Matiho v improvizovanej kaplnke prostredníctvom tichej modlitby a prosieb pred vystavenou presvätou Eucharistiou. 

Ráno sa prebúdzali žiaci aj vyučujúci do špecifického „teplákového dňa“, ktorý znamenal prítomnosť všetkých v triedach v tom najpohodlnejšom a snáď aj najobľúbenejšom oblečení. Takéto nezabudnuteľné spoločné chvíle sa pomaly stávajú na SOŠPg sv. Cyrila a Metoda v Košiciach dobrým zvykom.