40. výročie vzniku zboru sv. Cyrila a Metoda v Košiciach

Košice, 14. október (TSKE) V sobotu, 12. októbra 2024, oslávil Katedrálny zbor sv. Cyrila a Metoda v Košiciach 40. výročie svojho vzniku. Oslavám predchádzala ďakovná svätá liturgia o 16:30 za bývalých i súčasných členov zboru, a zároveň za dar jeho existencie. Po svätej liturgii nasledoval výročný koncert spolu s hosťami a jubilujúcim zborom.
Na úvod koncertu zaznela autorská báseň o. Michala Hospodára venovaná zboru a jeho dirigentke Lucii Lovašovej. Prvým hosťom bol Kňazský zbor Košickej Eparchie pod vedením o. Daniela Porubca, ktorý prítomným štvorhlasne zaspieval skladby rôznych autorov z prostredia kresťanského východu. Druhým hosťom, ktorý prijal pozvanie dirigentky bol hudobný kresťanský tábor Hraj, Spievaj, Modli sa! Pod vedením jeho zakladateľa a duchovného otca Petra Paľovčíka sa predstavili deti z rôznych kútov Slovenska s najrozličnejším hudobným nadaním. Zahrali a zaspievali piesne Priateľ, Hosana a Z času na čas, ktoré sú dobre známe aj z televízneho projektu Čekyho labák, ktorý vznikol v spolupráci s táborom Hraj, spievaj, modli sa. Posledné tóny koncertu patrili jubilujúcemu zboru, ktorý zaspieval niekoľko skladieb zo svojho bohatého repertoáru.
Na záver výročného koncertu zagratuloval a poďakoval zboristom vladyka Cyril Vasiľ, košický eparchiálny biskup, za ich talent, ktorým oslavujú Boha pri liturgických obradoch. Zbor vyjadril vďaku aj svojim predchádzajúcim dirigentom. Za profesora Vojtecha Boháča, ktorý zbor založil a dirigoval, prevzala poďakovanie pani manželka Valéria, ktorá krátko priblížila obdobie pôsobenia profesora Boháča v tomto zbore. Po profesorovi Boháčovi prevzal dirigentskú taktovku Šimon Marinčák, ktorý takisto v krátkosti priblížil svoje pôsobenie v zbore a poprial im do ďalších rokov veľa síl a úspechov. Už 30 rokov zbor úspešne vedie Lucia Lovašová, ktorej zboristi poďakovali za jej neúnavnú prácu na zlepšovaní svojho prejavu, a zároveň za trpezlivosť pri nácvikoch. Toto poďakovanie bolo vzájomné a dirigentka zároveň vyjadrila vďaku aj bývalým členom zboru a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomáhali a pomáhajú zboru pri jeho fungovaní. Farár farnosti Košice-Staré mesto o. Pavol Bardzák poďakoval zboru a jeho dirigentke za roky spolupráce a poprial zboru veľa Božích milostí do ich ďalšej služby cirkvi. Po koncerte nasledovalo pohostenie v priestoroch biskupského úradu a spoločne strávený čas plný spomienok a stretnutí.

Všetky fotky nájdete na našom Facebooku.

Foto: Jozef Kmec